Publicerat

Första helgen i juni åkte jag och ett 40-tal kollegor (en del med familjer) till Gotland för att få information om bostäder, skolor, kultur och arbetsmarknad (den andra resan av två, läs om den första här). Allt som en del i underlaget för våra beslut ifall vi vill följa med när halva Riksantikvarieämbetet flyttar till Visby (eller åtminstone pröva på).

Vitkalkat hus med blommande blåregn klängande på framsidan. Foto: Karin Sterner

Gotland visade sig från sin allra mest idylliska sida, förutom att flera blev lite illamående av turbulensen när vi skulle landa. Solen strålade från en klarblå himmel och gullregn och blåregn prunkade ute på landsbygden liksom i trädgårdarna inne i Visby. Turisterna hade anlänt till ön och på lördagkvällen fylldes gränderna av en del vrål från dem som följde fotbollsmatchen på olika krogar.

Vi besökte platsen där de nya lokalerna för Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar byggs. I höst skall Riksutställningar flytta in och i deras del av huset har precis fönstren satts in. På söndagen åkte vi buss till olika bostadsområden, en del som redan är klara och andra som är under byggnation.

En röd byggkran mellan och framför två ännu inte fördigbyggda huskroppar, bestående av betongelement. Foto: Karin Sterner
Foto: Karin Sterner

Det är ju standard med fotografier på kyrkoruiner så snart det blir tal om Gotland. Men mitt bestående minne från den här resan är faktiskt kvällsbesöket i Botaniska trädgården.

Sällskapet DBW (De badande wännerna) anlade trädgården 1855. Det uppväxande släktet skulle bibringas en levande kunskap om naturen. I början av 30-talet renoverades trädgården och fick mycket av sin nuvarande utformning och de senaste åren har man gjort ytterligare en ansiktslyftning, bl.a. anlagt en örtagård.

Ljuslila, orange och mörklila blommande rododendron mot en bakgrund av gröna träd. Foto: Karin SternerI trädgården finns en del udda växter och träd, bl.a. näsduksträd, brödgran och ginkgo (ja, det stavas så). Ginkgo är en relikt (dinosaurier kan ha smaskat på ginkgoblad) och det sägs att bladen är bra för minnet. Vid vårt besök blommade kejsarträden med blå klockliknande blommor ochn rhododendron i alla tänkbara färger.

Så nästa gång ni besöker Visby – hoppa över någon ruin och ta er till Botaniska!

Förresten, visst var det så att Gotland är lammens ö?? ;)

En vittrande kalkklippa som liknar ett fårhuvud mot bakgrund av blått hav med en Gotlandsfärja “i nacken“. Foto: Karin Sterner
Foto: Karin Sterner

>>Malin Blomqvist jobbar med fornminnesinformation på RAÄ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *