Publicerat

Dammen i Akalla By
Dammen och Mellangården i Akalla by. Foto: Bengt A Lundberg

Vad tänker du på när du hör talas om Stockholmsförorten Akalla? Innan jag själv hade besökt förorten ifråga så ploppade ord som ”blå linjen” och ”betongförort” (inte särskilt smickrande) upp och jag tror inte att jag är ute på hal is om jag påstår att många med mig tänker ungefär samma sak. Men visste du att mitt i Akalla, en minuts promenad från tunnelbanan, ligger det gamla Akalla by, en by som inte splittrats genom skiften?

I anslutning till byn finns brons- och järnåldersgravfält (delvis undersökta) vilket visar att man bott på platsen under flera tusen år. Akalla (namnet första gången belagt 1323) ligger på randen till Järvafältet, ett område som, när man studerar de historiska kartorna, i stora delar inte har förändrats särskillt mycket sedan 16-1700-talen även om jag tror att motionsspåren lyste med sin frånvaro på den tiden. En av anledningarna till att området undgått exploatering är att det var militärt övningsområde mellan 1905 och 1970.

Akalla torg med höghus i bakgrunden
Akalla torg. Foto: Bengt A Lundberg

Granne med Akalla är Hästa gård, Stockholms enda fungerande jordbruk som drivs som en 4H-gård med både kor (bl a Highland cattle), får och odling. Järvafältet är ett uppskattat promenadområde, både bland hundägare och motionärer och jag rekommenderar att du tar dig upp på Granholmstoppen (en konstgjord kulle i närheten av Tensta) där du får en bra översikt över fälten och förorterna (man ser både Akalla, Kista, Husby, Tensta, Rinkeby och Hjulsta) runtomkring. 20 minuters promenad från Akalla finns Hansta naturreservat med vacker natur och många fornlämningar. För den kaffesugne finns det servering både vid Hästa (sommartid) samt i Akalla. På söndagar är Mellangården i Akalla by öppen i hembygdsföreningens regi.

Förorten byggdes i slutet av miljonåren på 1970-talet och man har valt att blanda högre flerfamiljshus (upp till 12 våningar) med lägre flerfamiljshus, radhus samt grönområden vilket skapar en trevlig variation.

Radhus i Akalla
Foto: Bengt A Lundberg

Jag rekommenderar ett besök under sommarmånaderna, förhoppningsvis blir du positivt överraskad. Vilken är din kulturmiljö?

>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på RAÄ.