Publicerat

Under juli månad bjöd sommaren som bekant inte på något vidare väder, framförallt inte för oss som bor på västkusten. Vi var många som under semestern förgäves sökte glimtar av solsken mellan ständigt återkommande regnskurar och grådassiga moln, men utan vidare resultat. Men så under min första arbetsvecka alldeles i slutet av juli (26-29) fick jag vara med om en ’nära-sommar-upplevelse’, visserligen under ett besök i södra Tyskland men ändå. Målet för resan var en av det europeiska samarbetsprojektet AREA:s återkommande konferenser som denna gång hölls i den pittoreska medeltidsstaden Freiburg i Schwarzwald. Konferensen ingick samtidigt som en del i 550-årsfirandet av Freiburgs universitet. Grattis!

AREA står för ARchives of European Archaeology och har bland annat på sin agenda att öka medvetenheten och kunskapen om de arkeologiska arkiv som finns runt om i Europa. Dess medlemmar kommer från Europas alla hörn såsom Polen, England, Rumänien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Grekland. Sverige representeras av den arkeologiska institutionen i Göteborg med Jarl Nordbladh som den drivande kraften, och själv har jag tillsammans med FD Åsa Gillberg på olika sätt medverkat sedan millennieskiftet. Utöver oss tre deltog vid konferensen från svensk sida en annan veteran inom AREA, ATA:s f.d. chef Stefan Östergren.

Varför detta intresse för arkeologiska arkiv? Faktum är att arkivmaterial används av många arkeologer och andra kulturarvsarbetare i det dagliga arbetet inför exempelvis utredningar liksom i forskningsarbetet. Inom AREA sysslar man uteslutande med arkeologihistoria och frågor såsom hur man genom historien har arbetat med att tolka, forska och vårda forn- och kulturminnen men också hur resultat och tankar kring det förflutna använts för att befästa men också förringa samtida ideologier och identiteter.

Som titeln anger, Speaking materials – sources for the history of archaeology, så var temat för konferensen arkivmaterial som källor och hur de på olika vis kan användas i den arkeologihistoriska forskningen. Med arkivmaterial menas här inte bara skriftliga källor utan även illustrationer och foton liksom material som finns i radio och TV-arkiv. Även muntliga källor diskuterades och var temat för två av inläggen. Bland föredragshållarna fanns bland andra en av initiativtagarna till AREA, den kände franska arkeologihistorikern Alain Schnapp och själv talade jag tillsammans med Åsa Gillberg om arkivens roll inom svensk arkeologihistoria, en genre som vuxit sig allt starkare sedan 90-talet.

Konferenser handlar ju inte bara om kunskapsutbyten utan lika mycket om social verksamhet, att träffas för att helt enkelt ha trevligt vilket vi också hade. Förutom trevliga middagar med god mat och dryck hann vi med ett längre besök på det antika och välbevarade romerska badet Badenweiler som ligger precis vid foten av det mäktiga bergsområdet Schwarzwald. Strax intill denna antika ruin låg även en medeltida borgruin som vi i värmen mödosamt vandrade upp på. Varmt föresten, allting är ju som bekant relativt. En kollega berättade att de i Grekland hade haft över 40 grader och att det brann lite överallt i den snustorra vegetationen. Kanske skall man när allt kommer omkring inte klaga på den svenska sommaren!

>> Ola W. Jensen är forskare och handläggare och arbetar med frågor som rör bevarandeideologins historia på RAÄ.