Publicerat

Nu är vi i full gång igen med utvecklingen av Platsr efter ett skönt sommaruppehåll. Själv har jag insupit mina favoritplatser IRL (och fotograferat så att jag har några schyssta bilder att ladda upp på Platsr!).

I våras koncentrerade vi oss på grunden- att en användare ska kunna skapa en plats och ”möblera” den med texter och bilder. Nu i höst kommer det till roliga bitar som interaktionen mellan medlemmarna i communityt. Man ska kunna skapa en grupp, och man ska om man vill också kunna öppna en plats så att vissa eller alla kan få bidra. Kanske kan man tänka sig att gruppen ”klass 4c Solbergaskolan” tillsammans skapar platsen ”Solbergaskolan”, eller Sibbamåla hembygdsförening tillsammans skapar ”Sibbamålas gamla dansbana”. Bara fantasin sätter gränserna!Ett svartvitt foto från Powerhouse museum föreställande 13 unga män från sekelskiftet 1800-1900.
Förr i världen fick man träffas fysiskt för att kunna bilda grupper. Idag räcker det med en uppkoppling och medlemskap på något trevligt community! Fotografiet kommer från Powerhouse museum på Flickr Commons.

>> Sophie Jonasson är projektledare för Platsr på Riksantikvarieämbetet.

2 kommentarer

  1. Det ska bli spännande att se vad PlatsR kan utvecklas till, jag kan tänka mig många olika användningssätt. Jag undrar om PlatsR t.ex. skulle kunna vara lämpligt för grävdagböcker från pågående arkeologiska projekt? Som det är nu finns sådana spridda på sajter hos olika arkeologiska företag. Om de skulle ligga på ett ställe på webben så blir det nog enklare för intresserade att hitta till dem. Dessutom skulle det kunna underlätta för kontakter mellan arkeologerna och hembygdsföreningar, skolor, etc.

  2. Hej Örjan! Vi är också väldigt nyfikna på hur Platsr kommer att användas! Vi kan än så länge bara gissa… Den bild vi har haft är att Platsr, åtminstone till en början, främst är den enskildes berättelse, en person berättar och forskar om ”sina” platser. Men det finurliga med Platsr är ju att det är communityt som styr innehållet! Vem som vill kan ju skaffa sig ett konto. Jag slås av att varje gång man möter de testanvändare som hjälper oss att utforma Platsr, så är det någon som har en ny idé om vad man skulle kunna använda sajten till (därför försöker vi kroka upp testanvändare från så många grupper som möjligt).

    Vi har funderat i termer av att Platsr skulle kunna vara en sändarkanal för museer, arkiv osv. Det är en intressant och lite klurig fråga – en institution som väljer att använda Platsr som plattform tar ju steget ut på en arena som innebär dialog med sina besökare/kunder/uppdragsgivare. Det skulle kunna bli väldigt intressant, men risken finns att en institution mer betraktar Platsr som en presentationskanal, snarare än som ett community. Finns det kanske också en risk att man skrämmer bort ”vanligt folk” så att de inte vågar skapa platser om institutionerna dominerar? Å andra sidan består ju institutioner av individer…

    Vi hoppas så klart på att det kommer att bli ett aktivt community där människor inte bara beskriver sina platser utan också interagerar med andra, det du skriver om KONTAKT mellan olika grupper är en av de saker jag hoppas jättemycket på med Platsr – tänk vad häftigt om arkeologer, hembygdsföreningar och skolor får kontakt med varandra!

    På arkeologiforum finns en samling arkeologibloggar (dock inga grävbloggar): http://www.arkeologiforum.se/bloggar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *