Publicerat

k-podd-artwork-16

I offentligheten har en stormig museidebatt pågått i flera veckor. I K-podd hakar vi på i vår egen takt och lodar oss ner på djupet för att ställa de verkligt viktiga frågorna: Hur många föremål krävs för att något ska räknas som en samling? Och vad riskerar att hända med en samling som aldrig gallras?

Den här gången får du stifta bekantskap med Annika Carlsson och Ingela Chef Holmberg, som arbetar på Enheten för Konserveringsvetenskap på Riksantikvarieämbetet. De båda arbetar med att sammanställa och ge råd kring samlingsförvaltning, främst till museer. Med gedigen bakgrund som konservatorer har de både kunskap och överblick när det gäller skötsel och hantering av allehanda samlingar. Ordning och reda och systematik är centrala begrepp för en lyckad förvaltning.

Några stickspår blir det också: om Andrées polarexpedition, om Korak, Tarzans son, om kattbajs, och om hur det är att leva mitt i landets kanske största privata samling bräd- och sällskapsspel.

I podden talar Ingela vid ett tillfälle om djur som du är skyldig att lämna in till staten när du påträffar dem döda. Här är en komplett lista på Statens vilt. I podden råkar vi kalla Statens vilt vid ett snarlikt, men mindre korrekt namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *