Publicerat

Riksantikvarieämbetet får då och då frågan om att hjälpa museerna med att undersöka deras föremål med olika röntgentekniker. Vid kulturvårdslabbet i Visby finns en mobil styrka som står redo att rycka ut i kunskapens tjänst. Som regel med hjälp av gästkollegor som knyts till undersökningarna.  

I K-podd-avsnitt nummer 20 får du återigen bekanta dig med Magnus Mårtensson och Kaj Thuresson på Riksantikvarieämbetets Kulturvårdsavdelningen. I avsnitt 3 av podden berättade de hur de röntgade karl den XIV Johans uppstoppade häst på Skokloster. Nu har de återigen kallats in från museivärlden för att lösa föremålsgåtor. Röhsskas buddhor i Göteborg och Moderna museets konstverk Monogram, ni vet den där geten (bocken) med bildäcket om magen, på Moderna museet i Stockholm, har alla fått sig en ordentlig genomlysning. Lyssna och hör Magnus Mårtensson och Kaj Thuresson berätta om sin upptäcktsresa i konstens inre. Naturligtvis fann de en och annan överraskning.

Vad tycker ni om K-podd? Bra? Dåligt? Förslag på ämnen att ta upp? Personer på Riksantikvarieämbetet ni vill höra? Ta i så ni spricker, vi tål nästan allt. Maila henrik.lowenhamn@raa.se eller emil.schon@raa.se eller kommentera här på bloggen!

Bara en sak till. Varför har Rauschenbergs get arsenik i nosen?