Publicerat

Stora delar av kulturarvet från Syrien och Irak är på väg att förskingras då plundrare, via skuggiga stigar, skickar ut föremål på den internationella marknaden.

I K-podd avsnitt 21 får du möta Eva Myrdal från Världskulturmuseerna och Magnus Olofsson från Riksantikvarieämbetet i ett samtal om illegal handel med kulturföremål.

Frågan om har blivit aktuell i samband med att handeln med kulturföremål från Syrien och Irak pekats ut som en inkomstkälla för terrorstämplade organisationer. Hur stor inkomst det handlar om vet ingen. Däremot står det klart att det på senare år förekommit storskaliga och systematiska utgrävningar i Syrien och Irak i syfte att hitta historiska föremål av värde.

När föremålen skingras från sin geografiska fyndplats förblir också berättelsen om människorna som levde där oberättad. En historisk stumhet uppstår. Sverige och övriga nordiska länder har, på uppmaning av Unesco, vidtagit en rad åtgärder för att de nordiska länderna inte ska bli vare sig marknadsplatser eller transitländer för den illegala handeln.