Publicerat

Utbildning inför pilottestet för DAP i Östergötland. Foto: Antonia Baumert CCBY

Inom ramen för Riksantikvarieämbetets program,  DAP, Digital Arkeologisk Process, har nu ett pilottest för registrering av arkeologiska uppdrag påbörjats. Det är i de tre länen Västmanland, Värmland och Östergötland som piloten genomförs.

Inför starten har utbildningsdagar anordnats där totalt ett 30-tal personer från länsstyrelser och arkeologiska organisationer/företag utbildats. De har bland annat lärt sig registrera och hantera uppdrag i det nya systemet samt administrera behörigheter.

Kulturmiljöregistret och Fornreg
Inom DAP utvecklas Kulturmiljöregistret där det kommer att ingå register över lämningar, uppgifter om var arkeologiska uppdrag skett samt en e-arkivsprodukt över deras resultat (rapporter, data, fynd m.m.).  För att handläggare och arkeologiska utförare ska kunna registrera i Kulturmiljöregistret finns verktyget “Fornreg“ som ska administreras inom den arkeologiska organisationen efter det att Riksantikvarieämbetet godkänt organisationen utifrån särskilda kriterier.

Pilottestet hanterar dock enbart uppdragsinformation. Information om arkeologiska lämningar och fynd skickas än så länge till Riksantikvarieämbetet och registreras av handläggare. Mot slutet av år 2018 kommer Kulturmiljöregistret även att innehålla lämningsinformationen som då också kommer att registreras, uppdateras och sökas via Fornreg. Allt på ett ställe!

Möjligheter och fördelar
Utbildningarna gick bra och enligt plan. Vi har fått både ris och ros. Mest ros. Man ser möjligheter och fördelar. Det är dock mycket som inte är på plats ännu och man önskar bland annat fler möjligheter till automatisering av delar i processen. DAP kommer inte att kunna lösa alla önskemål, men verktyget Fornreg ger möjlighet att hantera uppdragen och fornminnesinformationen i ett och samma system.

Den 2 oktober börjar pilotlänen att jobba skarpt i Fornreg. Den 9 oktober kommer det att vara ytterligare ett utbildningstillfälle i Stockholm för dem som har varit förhindrade att delta i pilotlänen. Senare i höst kommer vi att ha ett uppföljningsmöte med dem som börjat arbeta i Fornreg.

Det är otroligt nyttigt att få systemet testat ute i “verkligheten“. Vi har tänkt på mycket, men inte på allt. Många synpunker som är värdefulla i den fortsatta utvecklingen av Fornreg har vi redan tagit om hand och det kommer vi att fortsätta göra under de följande sex månader som uppdragspiloten pågår.

Vid pennan:
Antonia Baumert, en av de utbildningsansvariga inom DAPs pilottest