Publicerat

173 017 bilder ur Kulturmiljöbild laddades upp förra veckan till Wikimedia Commons av Wikimedia Sverige. Tillsammans med de drygt 10 000 bilderna som laddades upp i juni är nu drygt 90% av de fritt licensierade bilderna i Kulturmiljöbild tillgängliggjorda på detta sätt. Nu kan du utforska, använda och utveckla detta bildliga kulturarv.

Vad händer med bilderna nu?

Först och främst kommer bilderna nu att kunna användas i till exempel Wikipediaartiklar. Vi hoppas också att du och resten av allmänheten berikar bildernas metadata. Bilder i denna uppladdning saknade ju en direkt koppling till specifika objekt i Bebyggelseregistret eller Fornsök. Kan du göra sådana kopplingar är det mycket värt för oss.

Ofta kan en enkel förbättring som att lägga till rätt kategori i Wikimedia Commons vara nog. Många bilder har fått en generell kategori baserat på objektstyp och kommun (till exempel ”Churches in Norrtälje Municipality”) och du kan nästan alltid hitta en bättre kategori direkt under den. Men även annan typ av informationsberikning är intressant. När, till exempel, är denna bild i Blidö kyrka tagen?

Svartvit bild innuti Blidö kyrka
Blidö kyrka. Foto: okänd.

Det finns bilder från 1933, 1936 och 2003, men det ser inte likadant ut i kyrkan som vid detta tillfälle. Är det taget före eller efter några av dessa bilder? Kanske någon minns exakt? Sådana mysterier finns det gott om. Ett annat, kanske lite lättare problem, är av denna typ: Var i Visby är detta foto taget?

Gatubild i Visby
Gata i Visby. Foto: Bengt A Lundberg CC BY 2.5

Vi saknar information om exakt vilken gata som syns i bild, men en Visbybo kan förmodligen se det. Samma sak gäller för många andra bilder från runt om i landet.

Utforska själv och förbättra

Om du upptäcker ett fel eller kan bidra med bättre information, rätta beskrivningen på en gång själv. Känner du dig osäker kan du skriva ett meddelande så tar vi en extra titt på det.

Alla uppladdade bilder i denna omgång finns här. Testa gärna vårt experiment med att bara söka bland dessa bilder där.

>> Jan Ainali, verksamhetsutvecklare på enheten för digital förmedling.

Bilden högst upp är en beskuren version av Bengt A Lundbergs original, CC BY 2.5.