Publicerat

(Livrustkammaren, CC BY-SA)

I Kringla visas foton, föremål, byggnader, ljud med mera från ett femtiotal minnesinstitutioner i Sverige. 2017 besöktes webbplatsen över 200 000 gånger och många av besökarna sökte i innehållet efter sådant de var intresserade av, till exempel platser eller särskilda föremål. Här är de tio vanligaste orden som besökare sökte efter i Kringla 2017:

1. Grekland. Nästan alla museer som visar samlingar i Kringla har foton eller föremål som är från eller har annan koppling till Grekland, till exempel ett foto på några barn på Mykonos:

(Sörmlands museum, CC BY-SA)

En närmare titt på statistiken visar att de flesta av sökningarna med söktermen ”Grekland” gjordes vid två olika tillfällen under året, av personer som befann sig i Grekland och de flesta av de besökarna hittade till Kringla från Facebook.

2. same. Här hittas förstås många bilder från Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum, till exempel denna bild från Vaisaluokta 1934.

(Ájtte, Ingen upphovsrätt)

3. Malmö. Bland objekten med koppling till Malmö finns till exempel detta reklammärke för Hultmans choklad.

(Malmö museer, CC BY)

4. Carl Larsson. Det finns många olika Carl Larsson i museernas samlingar, men förmodligen är det oftast konstnären som avses. Carl Larsson-gården i Sundborn finns till exempel fotograferad av Bengt A Lundberg.

5. streiff. Sökningar efter Gustav II Adolfs häst (som finns på Livrustkammaren) gjordes ganska jämnt utspritt under året, men på en specifik dag syns en tydlig topp i statistiken: Gustav Adolfsdagen, 6 november.

6. Beijing. De flesta av dessa sökningar gjordes från Beijing. Föremål och foton därifrån och från resten av Kina finns framför allt på Världskulturmuseerna, till exempel det här fotot på en barberare.

7. Nätra. Nätra i Ångermanland representeras i Kringla bland annat genom en LP-skiva med musikstycken spelade på Nätra kyrkorgel.

8. vårkumla. I Vårkumla i Falköpings kommun finns bland annat en gravsten med runinskrift.

9. mariedalsvägen. Gatunamnet finns på ett par ställen i Sverige, men i princip alla som sökte efter den gatan i Kringla tittade på detta foto på Mariedalsvägen i Malmö.

10. skrin. Ungefär 3000 skrin av olika slag finns avbildade i Kringla, allt från pennskrin till skrin med åderlåtningsinstrument.

Även i övriga Europa är det många som söker efter saker med koppling till Grekland. Europeana visar föremål, konstverk, foton, ljud med mera från över 3 500 minnesinstitutioner över hela Europa, och de har nyligen listat de vanligaste sökorden på Europeana 2017 (en längre lista finns på Europeanas blogg):

1. Paris
2. Funny
3. Japan
4. Hungary
5. Budapest
6. Marc Chagall
7. Greece
8. Picasso
9. Vincent Van Gogh
10. Portrait

Ett svar

  1. Pingback: Anonym 786527

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *