Publicerat

Macro-XRF scanner för grundämnesanalys på Picassos "Akrobatfamilj" på Göteborgs Konstmuseum. In-situ-analys utfördes av IPERION CH MOLAB.
Macro-XRF scanner för grundämnesanalys på Picassos Akrobatfamilj på Göteborgs Konstmuseum. In-situ analys utfördes av IPERION CH MOLAB. Foto: Hossein Sehatlou, Göteborgskonstmuseum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snart öppnas möjligheten för nya samarbeten kring kulturarvsfrågor med Europas ledande forskningslaboratorier. IPERION HS, som startar till våren, är EU:s hittills största satsning på heritage science.

Arbetar du med ett offentligt kulturarv som du vill undersöka närmare, men saknar tillgång till avancerad analysutrustning och expertis? Ja, då finns möjlighet att få europeiskt stöd under de kommande tre åren.

Under våren 2020 inleds nämligen EU-satsningen IPERION HS – Integrating Platforms for the European Research Infrastructure on Heritage Science. Syftet är att stödja forsknings- och utvecklingsprojekt inom heritage science och att uppmuntra forskningssamarbeten över nationsgränserna. Totalt kommer fler än 300 delprojekt att få finansiering fram till 2023.

– EU:s nya satsning erbjuder en fantastisk möjlighet för svenska samlingar och institutioner att ta del av expertis och teknisk utrustning i världsklass, säger Marei Hacke vid Riksantikvarieämbetet, som samordnar det svenska deltagandet i IPERION HS.

In the attic of Lillkyrka
Disent AB och IPERION CH MOLAB kom till Lillkyrka för IHFMCOS: Investigating hidden and forgotten medieval mural paintings in the church attics of Östergötland (Sweden). Foto: Disent AB.

Totalt deltar 67 forskningsorganisationer och laboratorier i 23 länder fram till 2023, och i listan över resurser vid deltagande laboratorier finns exempelvis isotopanalys, neutronacceleratorer och avancerad utrustning för data- bildanalys.

– Det är ett stort europeiskt nätverk av laboratorier som öppnar upp sina resurser och delar med sig av tillgång till sin utrustning, expertis och sitt arkivmaterial, säger Marei Hacke.

Långsiktig satsning på heritage science

Sedan flera år pågår ett arbete inom EU för att etablera en permanent forskningsinfrastruktur för heritage science (E-RIHS). Tanken är att på sikt sammanlänka forskning inom konsthistoria, arkeologi, konserveringsvetenskap och paleontologi, med mera. IPERION HS är ytterligare ett steg i den riktningen.

Liksom EU:s tidigare satsningar inom området – den senaste, IPERION CH, pågick 2016-2019 – bygger IPERION HS på sammanförande av institutioner och laboratorier runt om i EU:s medlemsländer, som tillsammans tillhandahåller en bred palett av utrustning och expertis.

– Den nya satsningen IPERION HS är mer än dubbelt så stor som föregångaren IPERION CH. Det innebär att ännu fler och större instrument och även en ny typ av expertis blir tillgänglig för svenska samlingar, säger Marei Hacke.

Två utlysningar per år

Efter starten i vår, kommer IPERION HS att ha två utlysningar per år. Alla inom EU som jobbar med ett offentligt kulturarv har möjlighet att söka bidrag, exempelvis kuratorer, konsthistoriker, forskare och konservatorer.

– Så länge det rör ett offentligt kulturarv, och man inte jobbar för ett kommersiellt ändamål. Det innebär att även enskilda konservatorer, som jobbar exempelvis med kyrkor, kan söka analysstöd för sin projektidé, säger Marei Hacke.

Projektbidragen täcker, förutom tillgång till expertis och instrument, även resor och boende – däremot inte den egna arbetstiden. Som vanligt när det handlar om EU ges bidrag för projektsamarbete över nationsgränser – så ur ett svenskt perspektiv handlar det om samarbete med en partner i ett annat EU-land.

Marei Hacke i Kulturarvslaboratoriet, Riksantikvarieämbetet. Foto: Johanna Nilsson, CCBY.
Marei Hacke i Kulturarvslaboratoriet, Riksantikvarieämbetet. Foto: Johanna Nilsson, CCBY.

Enkel ansökan – stöd finns att få

Enligt Marei Hacke ska ansökningsprocessen vara relativt enkel. IPERION HS lanserar i början av 2020 sin webbsida, och där finns möjlighet att utveckla sin projektidé och söka efter tillgängliga institutioner och expertis.

Känner man sig ändå osäker, och inte vet hur man ska gå tillväga eller vilken utrustning man behöver för sitt projekt, kan man antingen kontakta sekretariatet för IPERION HS eller vända sig direkt till Riksantikvarieämbetet, som är sammanhållande nod i Sverige.

– Jag tror inte att projektansökningarna ska avskräcka någon från att söka. Är man ändå osäker på hur ansökan går till, eller om man är osäker på sin projektidé och vad man vill undersöka går det bra att kontakta oss på Kulturarvslaboratoriet. Vi hjälper gärna till! säger Marei Hacke.

Förutom Riksantikvarieämbetet, som är sammanhållande svensk nod, deltar tre svenska organisationer i IPERION HS: Hantverkslaboratoriet, DNA SciLifeLab och Umeå universitet. IPERION HS leds från Italien av nationella vetenskapsrådet Consiglio Nazionale delle Ricerche.

FAKTA

Ny EU-satsning på heritage science

  • Den nya satsningen IPERION HS ska stödja europeiska forsknings- och utvecklingsprojekt inom heritage science under perioden 2020-2023.
  • Den totala budgeten är 6,15 miljoner euro, varav ungefär hälften går till utlysningar och projektbidrag. Resterande medel går till fördjupade forskningssamarbeten.
  • IPERION HS – Integrating Platforms for the European Research Infrastructure on Heritage Science – ingår i EU:s ramprogram för forskning och innovation Horizon 2020.

Text: Henrik Lundström, vetenskapsjournalist