Publicerat

Ett teatersällskap står på en scen.
Västerås Korsängsgärdet. Revy i Folkets Park under Barnens dag, 1938. Foto: Ernst Blom (Public Domain)

Vad hände 1917 på Fiskartorget i Västerås? Vem var prosten som fruktade julen? Var hittar jag den berömda röda jorden? Vi vet det, och mycket mer!

Webbsidan Kulturarv Västmanland lanserades 21 oktober 2020 och är en digital kunskapskälla om Västmanlands kulturarv. Här samlar vi berättelser, bilder och filmer från alla som vill vara med och bidra. Materialet kan handla om allt från personhistorier, särskilda händelser, seder och bruk till föremål. Man kan också upptäcka kulturhistoriska platser och besöksmål genom Kulturarvskartan. Webbsidan fylls hela tiden på med nytt intressant material.

Kulturarv Västmanland drivs av Region Västmanland i samverkan med länets tio kommuner, Västmanlands läns museum och Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening. Vår ambition med webbsidan är att väcka nyfikenhet och sprida kunskap om det västmanländska kulturarvet digitalt. Genom att skapa en digital lösning når vi invånare i hela länet och ökar tillgängligheten till vår gemensamma historia. Kulturarvskartan gör det möjligt att se vad det finns för kulturarv i närheten av den plats där besökaren befinner sig.

Vi är många som arbetar med att dokumentera vårt kulturarv på något sätt. På Kulturarv Västmanland visas material från olika museer, arkiv, universitet, föreningar och privatpersoner på en och samma plats. Det ger en bredd av kunskap som annars är svår att få tag på, från en enskild persons skildring till artiklar om större samhällsutvecklingar. Vi har också kopplat oss till Riksantikvarieämbetets webbservice K-samsök och DigitaltMuseum. Det ger oss en möjlighet att visa bilder med koppling till Västmanland från två stora databaser.

I Kulturarvskartan kan man också se utpekade kulturhistoriskt värdefulla byggnader och områden. Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Arboga kommun är först ut att visas på Kulturarvskartan, fler kommuner är på gång.

Vi tar gärna emot tips på ämnen att lyfta på webbsidan. Det går också bra att bidra med eget material. Kontakta oss på kulturarvvastmanland@regionvastmanland.se så berättar vi gärna mer.

Hoppas vi ses på webben: www.kulturarvvastmanland.se

(Text av Linda-Marie Engberg, projektledare för Kulturarv Västmanland, Region Västmanland)