Kategori: Europaåret för kulturarv 2018

Europaåret för kulturarv 2018

Europaåret på Folk och Kultur

Folk och Kultur är den nya mötesplatsen för kulturdebatt och kultur från hela landet. Evenemanget ägde rum i Eskilstuna den 7-10 februari och samlade kulturaktörer, politiker och kulturintresserade. På plats fanns bland andra Sveriges regioner, kommuner, museer, arkiv, universitet och förbund. Europaåret för kulturarv stod i fokus under konventets inledande dag då Tibor Navracsics, EU-kommissionär för utbildning, kultur, ungdom och idrott, var key-note speaker. 

Två människor som tittar in i kameran
Tibor Navracsics besökte Folk och kultur i Eskilstuna och pratade om Europaåret för kulturarv 2018. Här ses han tillsammans med samordnare Ann-Louice Dahlgren. Foto: Riksantikvarieämbetet (CC BY)

Key-note speaker under Folk och Kulturs inledande dag var Tibor Navracsics, EU-kommissionär för utbildning, kultur, ungdom och idrott. Hans föredrag tillägnades Europaåret för kulturarv 2018, EU-temaåret som han är en av initiativtagarna till. Han betonade vikten av att året vill sätta kulturarvet i fokus i hela Europa för att uppmuntra till långsiktigt samarbete inom kulturarvsområdet även långt efter 2018.

I Sverige samordnar Riksantikvarieämbetet Europaåret för kulturarv och vi fanns på plats för att möta aktörer som är intresserade av att delta. Flera av de som redan är aktiva under Europaåret fanns förstås också i Eskilstuna som till exempel Region Gävleborg. Riksantikvarieämbetet gästade regionens monter och bjöd in till en mycket välbesökt sammankomst för att informera om året. Det bjöds på Hälsingeostkaka och man kunde även pröva att besöka världsarvet Hälsingegården virtuellt. Kommissionär Navracsics besökte vårt Europaåret-evenemang och talade, tillsammans med Gävleborgs regionråd Alf Norberg och Riksantikvarieämbetets samordnare Ann-Louice Dahlgren, om vikten av arbetet på regional nivå under året och att lyfta lokala kulturarvsaktörer.

Europaårets evenemang var välbesökt, Riksantikvarieämbetets samordnare Ann-Louice Dahlgren samtalar med Magnus Hagberg, överintendent för Statens Försvarshistoriska muséer, Fredrik Linder, enhetschef Kulturdepartementet, Enheten för kulturarv och livsmiljö, och Alf Norberg, regionråd, Region Gävleborg. Foto: Region Gävleborg (CC BY)

Vill du också medverka under Europaåret för kulturarv 2018?

Arrangerar du en kulturarvskonferens eller en filmvisning i en kulturmiljö? Kanske driver du ett samarbetsprojekt om kulturarv och klimatförändringar? Eller ett projekt om kunskapsöverföring, berättande, traditioner eller musikarvet?

Europaåret för kulturarv 2018 lyfter och belyser pågående och planerade kulturarvsprojekt och evenemang i hela Europa – anmäl ert projekt eller evenemang och ta del av vad andra medlemsländer gör under året. Speciellt sätts fokus på projekt som vänder sig till barn och unga.

“Our cultural heritage is more than the memory of our past;
it is the key to our future.”
(Tibor Navracsics, EU-kommissonär för kultur, utbildning, ungdom och idrott)

 

Europaåret för kultuarv 2018: ”Kulturarvet – nyckeln till framtiden” invigt i Region Gävleborg

Region Gävleborg är först ut i Sverige med att presentera sin samlade satsning under Europaåret för kulturarv 2018: ”Kulturarvet – nyckeln till framtiden”

Europaåret för kulturarv äger rum runt om i hela Europa under 2018. Massor av aktiviteter och projekt kommer att ske inom ramen för året. Det är ett EU-initiativ för att betona kulturavets betydelse för den kulturella mångfalden och interkulturell dialog. Tanken är att året ska fungera som en gemensam kommunikationsplattform för att belysa redan pågående och planerade projekt men också ett avstamp för nya transnationella kulturarvsprojekt i Europa. I Sverige är det Riksantikvarieämbetet som är samordnare för året.

Gävle slotts trappa: från vänster Anna-Karin Ferm, moderator, Region Gävleborg, Gun Hedlund, kultur- och kompetensdirektör, Region Gävleborg, Ann-Louice Dahlgren, samordnare Europaåret för kulturarv RAÄ, Ulf Dernevik, politisk sakkunnig Kulturdepartementet. Foto: Region Gävleborg, CC BY

Stor invigning i två akter

Lördagen den 13 januari bjöd Region Gävleborg in till stor invigning i två akter – på dagen vid Gävle slott där landshövdingen Per Bill och regionråd Alf Nordin invigningstalade liksom Kultur- och kompetensdirektör Gud Hedlund, politisk sakkunnig vid Kulturdepartementet Ulf Dernevik och samordnare för Europaåret för kulturarv vid Riksantikvarieämbetet Ann-Louice Dahlgren.

Järvsö spelmanslag bjöd på folkmusik under invigningsdagen. Foto: Region Gävleborg, CC BY

Dryga hundratalet Gävleborgare samlades i vintervädret för att ta del av invigningsprogrammet vid Gävle slott och låta sig väl smaka av specialiteter från Gästrikland. Musikunderhållning bjöds på av Skotte musikteater (som blanda annat framförde kulning) och gruppen Folk’Avant

Slalomåkare i folkdräkt som inväntar start. Foto: Region Gävleborg, CC BY.

På kvällen förflyttades festligheterna till Järvsö backen med slalomåkning i folkdräkt, Järvsö spelmanslag, dans, mingel och ytterligare tal.

 

Europe Year of Cultural Heritage in Järvsö – Long version

On popular demand, here's a longer version of the previous clip! :)This afternoon was the inauguration of Europe Year of Cultural Heritage in Järvsö. A lot of people gathered outside the hotel and went skiing down the mountain carrying torches, dressed in formal folk costumes.It was a powerful thing to watch and here's a short clip from it. I hope you enjoy. And yes, that is the actual sound from the event heard in the video, the herding call in the beginning echoed all over the valley.Feel free to share this video/Dela gärna denna video med dina vänner.

Publicerat av The Beard Bringer den 13 januari 2018

Ett stort antal evenemang

Under hela 2018 arrangeras ett stort antal evenemang i hela länet och som boende i Region Gävleborg har du chans att vara med och skapa programmet. På webbsidan kultuarv2108.se presenteras alla projekt och evenemang och där kan man även anmäla kommande evenemang.

Exempel på aktiviteter; barn och unga skapar en Hälsingegårdslåt på sportlovet, irakisk folkmusik i Loosgruvan, projekt om den samiska närvaron i Gästrikland och Hälsingland, hip hop festival i Gasklockorna, konserter i Fiskekapellen, dansföreställningar på Hälsingegårdar och en konferens om världsarvspedagogik för lärare.

SR Gävleborg gör varje vecka under året ett program om människor, platser och berättelser med Ann Nilsén från Länsmuseet Gävleborg.

”Månadens” är ett koncept där man varje månad sätter olika företeelser i fokus:
I samarbete med Institutet för språk och folkminne presenteras ortnamn, personnamn, dialekter och folkminnen, (Dialekten kommer att presenteras med ljud och en text.) Även månadens folkdräkt. Månadens recept är ett samarbete med föreningen Matvärden. Kockar från hela länet presenteras varje månad med varsitt recept förankrat i matarvet.

Fototävling under 2018
Alla som är intresserad av fotografering välkomnas att i bild dokumentera sin personliga tolkning av kulturarv. En vinnande bild koras varje månad och får ingå i en kalender för 2019.

Med andra ögon
Med andra ögon handlar om att byta erfarenheter och reflektera över kulturarv. De andra ögonen har skilda bakgrunder, är i olika åldrar och från olika kulturer. Tanken är att de som medverkar på arrangemang eller har andra anknytningar till Kulturravsåret får besvara några frågor med syfte att hitta motsvarigheter i den egna kulturen och reflektera över både likheter och olikheter.

Mycket händer alltså under Europaåret för kulturarv 2018 i Region Gävleborg. Mer information hittar du på deras webbplats, kultarv2018.se

Anmäl ditt projekt

Region Gävleborgs projekt har godkänts som ett projekt inom ramen för Europaåret för kulturarv 2018 och kan på så sätt både synas och marknadsföras såväl nationellt som internationellt.

Är du intresserad av att besöka ett evenemang i Europaåret för kulturarv? Eller är du en förening eller organisation som arrangerar och vill anmäla ert deltagande?  Vad händer ut i Europa under året? Läs mer på Europaårets webbplats i Sverige

Kontakt: Ann-Louice Dahlgren, samordnare