Kategori: Gotlandsflytten

Jag mötte en minister!


Lena Adelsohn-Liljeroth hänförd av Kulturmiljösök.
Foto: Lars Lundqvist

Igår var det stor invigning av våra nya lokaler i Visby med oss anställda på ämbetet liksom inbjudna gäster från när och fjärran, bland annat kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

För att visa upp lite  av vår verksamhet hade vi ”satt upp” ett antal stationer runt om i våra lokaler. ”Min” station var Kulturmiljösök som är en samsöktjänst som söker ner i alla Riksantikvarieämbetets databaser. Dagen till ära tog vi tillfället i akt och visade den nya och ännu ej släppta versionen av tjänsten där man kan se träffarna på en karta.

Helt plötsligt tittade Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth förbi vår station. Jag lät henne välja en plats på kartan och hon valde Käringön på Västkusten. En bit söder om denna ö hittade vi uppgifter om ett vrak som råkade ut för ett myteri och till slut sjönk i en storm på 1680-talet (Öckerö 332). Lena var mycket intresserad och imponerad, så pass imponerad att hon nämnde det i sitt tal lite senare under invigningsceremonin. Ett kvitto på att det vi gör ger resultat och intresserar många, inklusive vår kulturminister. :)

Imorgon lördag är det öppet hus för allmänheten mellan 11 och 14 och även då är stationerna bemannade av mig själv och mina kollegor. Kom förbi och se vad som finns kring din favoritplats.

>> Johan Carlström jobbar på Riksantikvarieämbetet, bl a med Kulturmiljösök.

Nu inviger vi nya huset!

Efter lång väntan och mycket planering så är vi till slut färdigflyttade. Allt har gått enligt plan och att Riksantikvarieämbetet finns i Visby är nu ett faktum.

Imorgon torsdag den 9 oktober är det dags för invigning av våra lokaler i Visby och dagen till ära kommer Kulturministern på besök.

Till invigningen kommer såklart vi anställda på ämbetet samt några hundra inbjudna gäster.

På lördag den 11 oktober kan den som vill komma och träffa oss i våra nya lokaler på Artillerigatan 33, i Visby. Vi kommer att ha ÖPPET HUS mellan klockan 11.00-14.00 då vi vill visa upp vår nya lokaler och verksamhet. Vi bjuder på tipspromenad med fina priser och såklart – kaffe och kringlor!

Välkommen!!


Inger Liliequist, riksantikvarie, framför entreen till
huset i Visby

Följ flytten på bloggen: Då var vi på plats!

Efter en helg av hårt arbete av vår IT personal så är Riksantikvarieämbetets serverhall nu på plats. Rosornas ö är våra dataservrars nya hem,  några av dem har till och med fått ett rum med havsutsikt, om än marginell.


Så här glad blir man när allt funkar igen…

Efter en viss isolering från omvärlden kan ni nu nå oss igen, även om några av oss numera befinner sig på en ö.

Följ flytten på bloggen: Serverhallsflytt for Dummies – Montering

Skaffa en serverhall med tomma rack
Skaffa en serverhall med tomma rack
Plocka ut servrarna ur bilen du stoppade in dem i dagen innan
Plocka ut servrarna ur bilen du stoppade in dem i dagen innan
Det är inte bara datorer som behövs
Glöm inte allt det övriga som behövs för en komplett serverhall
Inspektera de övriga lokalerna, den här toaletten har förmodligen Visbys bästa utsikt
Inspektera utsikten från de övriga lokalerna
Ta bort emballaget
Ta bort emballaget
Dra fram de kablar som fattas till skåpem innan du påbörjar...
Dra fram de kablar som fattas till skåpen innan du påbörjar...
...monteringen...
...monteringen...
...som ibland kan upplevas som lite frustrerande.
...som ibland kan upplevas som lite frustrerande
Men tappa inte modet, noggrann uppmärkning...
Noggrann uppmärkning...
...och ordning och reda är a och o.
...och ordning och reda är a och o
När bilen är tom kan du skicka iväg flyttgubbarna på nya äventyr.
När bilen är tom kan du skicka iväg flyttgubbarna på nya uppdrag
Var försiktig med din mailserver när du lyfter den på plats.
Var försiktig med din mailserver när du lyfter den på plats...
Glöm inte att ansluta el- och nätverkskablar
...och glöm inte att ansluta el- och nätverkskablar...
...innan du försöker starta upp maskinerna
...innan du försöker starta upp den...
...för att se att de fortfarande fungerar som de ska
...för att se att den fortfarande fungerar som den ska
Koppla in din internetförbindelse...
Koppla in din internetförbindelse...
...och kontrollera att den fungerar
...och kontrollera att den fungerar
Kaffe...
Kaffe...
...och mat är också viktigt, snåla inte på det
...och mat är också viktigt, snåla inte på det

Följ flytten på bloggen: färden över Östersjön

Nattens färd över Östersjön för Riksantikvarieämbetets servrar verkar till synes ha gått bra.

Idag fredag är iallafall hela utrustningen på plats i huset på artillerigatan I Visby. Febrilt pågår urpackning och montering av servrarna. Se bloggen Montering av server hall för Dunmmies:))

Unde helgen kommer dock det kritiska ögonblicket att äga rum. Nämligen när vi ska ”trycka på knappen” det vill säga sätta igång systemen igen… Håll tummarna!

Följ flytten till Visby på bloggen: Ny vy, tack!

Nu har jag suttit med huvudet lutat mot ett tågfönster i två och ett halvt år. Jag känner igen en del pendlare, Linköpingsbor som jag: Även i Norrköping kliver det på några välbekanta, sömninga nunor. Pendlingsritualen är densamma.  Sätter mig ner, lutar huvudet mot rutan (brukar alltid ha fönsterplats) och tittar ut på ett fram- eller bortspringande landskap som mestadels består av skog.

Ganska snart blir jag snurrig av skådespelet och ögonlocken slår igen. Och glider motståndslöst in i ett slummer. Men det varar inte länge. Tåget rullar in i Norrköping. Där blandas de luttrade pendlarveteranerna ofta upp med ett eller fler sällskap bestående av förväntansfulla och häpnadsväckande uppspelta män och kvinnor, på väg inför ett (sällsynt?) besök i Stockholm. Dessa överåriga skolklassresenärer underhåller alla i vagnen med högljudda redogörelser om allt och inget. Där brukar jag kapitulera. Det är lika bra att sätta igång att jobba.

Datorn åker fram, likaså mp3-spelaren. Analysen av läget på diverse norrköpingska arbetsplatser intresserar mig inte så mycket. Tyvärr räcker det inte med Arvo Pärt för att stänga ute det ofta påfallande, påträngande pratet. Det är tunga grejer som gäller: LOK, Rammstein, AC/DC, Stones och liknande.

Från och med måndag den 30 är det Visbys hus- och murfasader som kantar min promenadväg till jobbet i Riksantikvarieämbetets nya hus på gamla A7-området. Och skulle nu någon utmed vägen skvallra om sin arbetsplats lär jag inte begripa så mycket… :-)

Nedtecknat av Lars Lundqvist som arbetar på Riksantikvarieämbetet och är en av de som valt att flytta med till Gotland.

Följ flytten på bloggen: 24 september 17.00…


Här släcks systemen ner…

Klockan har passerat 17.00 onsdagen den 24 september och nu har nästan alla våra system släckts ner. Ingen kan nå oss via e-post eller via vår webbplats förrän nästa vecka. Serverhallen gör sig nämligen redo för flytt. En flytt som kommer att ske över Östersjön med slutmål artillerigatan 33 i Visby.

Men flytten rör inte bara serverhall. Tre avdelningar av Riksantikvarieämbetet flyttar till Gotland: Förvaltningsavdelning, Administrativa avdelningen och delar av Informationsavdelningen. Från och med nästa vecka finns dessa avdelningar inklusive personal på plats i Visby.

 
1,7 miljoner fornlämningar, 200000 bilder,
ett antal byggnader, ärenden och webbsidor ser ut som ovan…

 


Månne alla dessa sladdar hitta sin rätta plats i Visby…
Såklart de gör, med vår duktiga IT-personal är allt möjligt…nästan.

 


Flytt=Kartonger, kartonger..

Följ flytten till Visby på bloggen: Att spara eller slänga, en kulturhistorikers mardröm

Det är nyttigt att flytta. Fråga mig: Jag får nu dagligen se fullständiga orgier i bokhylleröjningar på jobbet (Och upplevt det själv hemma). En del ska flytta till Visby, andra ska flytta om i huset. Överallt står kollegor som i tolfte timmen frenetiskt sorterar bland sina böcker och papper. Då och då stannar de upp, förundrade över att hitta ett papper eller en bok som de inte visste om att de hade. Än mindre läst på många år… Sedan sätter ångesten in. Spara eller kasta… ”Det kan ju vara bra att ha!” ”Jag kan ju läsa den sedan när det lugnat ner sig”.    Eller inte.

Ett stöd i processen är det faktum att varje tjänsteman maximalt får ta med sig 5 flyttkartonger med jobbpapper. Därför fylls nu snabbt de stora gröna ”plastarkivkapslarna” av både gott och blandat. Mest blandat, skulle jag tro. Det fina med de här stora gröna arkivkapslarna är att de hör till ett arkiveringssystem som inte ställer så höga krav på sortering!

Nedtecknat av Lars Lundqvist, chef för enheten Informationsutveckling på Riksantikvarieämbetet som flyttar till Visby denna vecka.