Kategori: K-podd

K-podd 36: Ölands runor med Laila och Magnus

Runologerna Laila Kitzler Åhfeldt och Magnus Källström är tillbaka i K-podd igen! Vi fortsätter vår serie-i-serien där vi tittar på svenska runor, landskap för landskap. Den här gången tar vi oss över till Öland.

Vad har de öländska runorna gemensamt med de på ”systeröarna” Bornholm och Gotland? Vad är det som gör att Laila pratar om ”Sveriges gosigaste runsten”? Det är ett par av frågorna som vi tar upp i avsnittet. Dessutom uppehåller vi oss i orten som till och med heter Runsten. Samtalsledare är Emil Schön.

Blogginläggen som Magnus refererar till kan du läsa här.

K-podd 35: Om utställningsverkstaden med Jesper, Oscar och Gustav

Ett av Riksantikvarieämbetets senaste tillskott som vi är mycket stolta över är utställningsverkstaden. I K-podd avsnitt 35 tar vi oss ett gott snack med myndighetens egna ”Uppfinnar-Jockar” (ja, de gick själva med på att den benämningen stämmer rätt bra), Jesper Cederlund, Oscar Engberg och Gustav Löfgren.

 

Vi pratar om att testa den absolut senaste tekniken, utfasning av halogenlampor, att göra arkiv med komplicerad sökbarhet tillgängliga för förskolebarn, misstaget ”teknik för teknikens skull” och mycket annat. Dessutom blir det som alltid historieältande, som den här gången rör sig från gamla mopeder till Palmemordet. Samtalsledare är Erik Larsson.

Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad är en resurs för ideella och offentligt finansierade museer och kulturarvsaktörer. Mer om hur de arbetar och hur du och din verksamhet kan ta hjälp av utställningsverkstaden hittar du här.

K-podd avsnitt 34: Om runor i Västergötland med Laila och Magnus

Från Sparlösa till Grolanda – i avsnitt 34 ger vi oss helt och hållet hän åt Västergötlands runor! Hör Riksantikvarieämbetets runologer Laila Kitzler Åhfeldt och Magnus Källström berätta om favoritrunor, plötsliga upptäckter,  runstensmysterier och mycket annat.

Hur gick det till när en doktorand lyckades tyda en ”omöjlig” runskrift så sent som i höstas? Vad hittade Magnus i fönsternischen i S:t Olofs kyrka? Det är ett par av frågorna vi får svar på. Laila och Magnus ger även tips på intressanta platser att besöka i ett runologiskt fascinerande landskap.

Karta över de platser som Laila och Magnus nämner i poddavsnittet om runor i Västergötland.

Magnus Källströms text som han tar upp i avsnittet, ”Ett livsverk på halvtid” om den svenska medeltidsrunologins grundare Elisabeth Svärdström, hittar du här.

Avsnitt 32: ”Giftpodden” – om ohälsosamma ämnen i samlingar

Museisamlingar kan innehålla en mängd olika gifter som kan innebära arbetsmiljörisker. Därför har Riksantikvarieämbetet tagit fram en ny e-kurs om ohälsosamma ämnen. På Tekniska museet samtalade vi med några av experterna bakom utbildningen om allt ifrån arbetsgivaransvar till August Strindbergs ökända experimentkemikalier.

Stämmorna vi hör i podden tillhör Maria Dalin, Arbetsmiljöverket, Thomas Gütebier, Medicinhistoriska museet i Göteborg och Karin Björling Olausson, Nordiska museet. Samtalsledare är Emil Schön.

Mer om e-kursen om ohälsosamma ämnen hittar du här:
www.raa.se/2017/12/ga-en-e-kurs-om-ohalsosamma-amnen-i-samlingar/

Hur lyssnar man på K-podd?

Men vad är podcast och hur gör man för att lyssna på K-podd?

På svenska kallas det ofta poddradio eller poddsändning (eller podradio) men det är ju inte radio. Det engelska ordet podcast kommer från att den här formen av media slog igenom när den första mp3-spelaren av typen iPod kom (iPod + broadcast = podcast). Läs mer på Wikipedia.

Vi använder ordet podcast (eller podd) tills vi har kommit på något bättre.

Podcast är ett sätt att prenumerera på ljud (och i vissa fall video) i en app eller ett program. Det fungerar med hjälp av RSS-flöden.

Man kan lyssna på en podcast på datorn, i mobilen eller på en mp3-spelare. Det finns förmodligen en del bilar och tv-apparater som kan spela upp podcasts också.

Men absolut vanligast är det att lyssna på mobilen. Så här gör man:

iPhone
podcastersearchrightkpoddk-poddlsita-mini

Har man en iPhone ser man till att leta reda på appen Podcaster. Man öppnar appen, klickar på Sök, söker på K-podd och klickar. Där kan man välja om man vill ladda ner avsnitten, om man vill prenumerera (då laddar den ner kommande avsnitt automatiskt) eller om man vill ‘streama’ avsnitten. Jag förslår att ni prenumererar så riskerar ni inte att missa något avsnitt.

Gillar man inte Podcaster så rekommenderar jag personligen appen Overcast. Även den gratis och med ett bättre gränssnitt och bättre funktioner än Podcaster.

Android

Använder man en telefon med operativsystemet Android finns det flera appar att välja   bland, de kostar ofta några kronor men i de flesta fall finns det en trial-version. Några exempel på appar är BeyondPod, Pockets Casts, Podcast Addict och DoggCatcher. I appen söker du på K-podd och väljer sedan prenumerera/subscribe.

Screenshot_2015-09-08-12-13-57Screenshot_2015-09-08-12-14-03Screenshot_2015-09-08-12-14-43

Dator

dator-podd

På datorn kan man antingen lyssna direkt på K-blogg, det är bara att klicka på Play-knappen. Om man föredrar att ladda ner filen så går det också bra. Det finns en länk till det också.

Feedback

Som vanligt är det så att har ni synpunkter, tips, förslag, kritik eller problem att lyssna, så kontaktar ni oss på kommunikation!