Kategori: Om bloggen

K-blogg fyller tio år

Den 9 maj 2007 såg Riksantikvarieämbetets K-blogg dagens ljus, som en av de första bloggarna som producerades av en myndighet.
Twitter var pinfärskt, Facebook hade bara funnits i Sverige något år och Instagrams intåg skulle dröja ytterligare tre år. Johan Carlström var en av initiativtagarna till bloggen.

– Twitter var nytt. Bloggar hade ju funnits ett tag, men det var väldigt få myndigheter som hade en egen då, berättar Johan. Vi ville testa det här med möjligheten till dialog via bloggen och låta medarbetare skriva med en mer personlig ton, från deras perspektiv.

Då var det fortfarande vanligt att allmänheten skrev fysiska brev till myndigheten, minns Johan. Eller ringde i större utsträckning.

Det allra första inlägget handlade om att Carl von Linné fyllde 300 år vilket vi bland annat uppmärksammade med en utställning i vårt bibliotek på Storgatan i Stockholm (se skärmdump hämtad från Internet Archive).

Det allra första inlägget på K-blogg, den 9 maj 2007.

Sedan dess har bloggen ändrat utseende och bland annat fyllts på med släppta avsnitt av Riksantikvarieämbetets podcast K-podd, men vår beskrivning av K-blogg är densamma nu som då:

”Välkommen till K-blogg, Riksantikvarieämbetets blogg. Här kan du läsa om aktuella och intressanta aspekter av kulturmiljö och kulturarv”.

Semestertider

Gone fishing...Stockholm, Sweden
Foto: Carl Curman, ca 1890. Från Flickr Commons

Semestrarna har börjat och flera kommer att gå på semesterledighet den närmaste tiden. Därför kan det bli lite tunt med uppdateringarna här på bloggen. Vi kommer igen, pigga och utvilade, i höst!

Trevlig sommar!

Nya färger

Som ni förhoppningsvis inte har missat så har bloggen, liksom resten av RAÄs webbsidor, bytt färg. Lite jobb åsterstår dock, t ex är vissa textrader på svengelska, formateringen ska ändra på rubrikerna och arkiven fungerar inte. Detta ska åtgärdas inom den närmaste framtiden.

Skriv gärna en kommentar om ni hittar nåt som inte stämmer.

K-blogg på flera språk med Google translate


Foto: Nofrills

Click here for this post in English!

Internet är globalt (nähä?). Många som hittar till bloggen förstår inte vad som står i den, svenskan kommer aldrig att bli ett världsspråk. Tidigare i år lanserade Google Google translate vilket gör det möjligt att översätta maskinellt direkt till och från svenska eller andra språk. Detta öppnar upp många nya möjligheter. Genom en minimal arbetsinsats kan man göra texter förståerliga för många många fler läsare. :)

Av denna anledning gör jag lite testar med Google translate här på bloggen. Översättningarna blir aldrig perfekta men det är många gånger fler som förstår en halvtaskig engelska istället för bra svenska. :) Kanske blir det fler språk så småningom.

Vad tycker du som skriver kommenterar här på bloggen? Är det ok om dessa översätts maskinellt till engelska (m fl språk)? Tanken är lockande att göra detsamma med alla våra tjänster men det kanske är för dålig kvalitet för en myndighet?

Lämna gärna en kommentar om du kunnat läsa detta inlägg med hjälp av Google translate.

>> Johan Carlström jobbar med webbfrågor på Riksantikvarieämbetet

Dela med dig!

Dela med dig!

Du har kanske märkt att det sedan några dagar dykt upp en ny länk i blogginläggen. Nu kan du nämligen enkelt dela med dig av intressanta k-blogginlägg via sociala nätverk eller skicka en länk via e-post. Allt du behöver göra är att klicka på ShareThis i slutet av varje blogginlägg och välja din favorittjänst. :)

Kan myndigheter blogga?

Idag publicerades en antal artiklar om myndigheter och bloggar i ST Press och i en av dessa får undertecknad komma till tals. Jag tänkte ta tillfället i akt och dela med mig litet av mina erfarenheter och tankar.

Bloggen som fenomen har funnits i tiotalet år men det är först på senare tid som olika myndigheter har börjat att se fördelarna med att blogga. Bloggen som verktyg kan användas till mycket, vi försöker att spegla vilka funderingar vi har i kulturmiljöarbetet och även tipsa om nyheter. Den främsta fördelen är ju att vi får en chans att nå och lyssna till en bredare krets än de vi till vardags pratar med. Kort sagt: Vi strävar efter att bli en mer öppen myndighet och få veta vad du tycker. Vi prövar också intresset för att använda små utsnitt ur våra enorma databaser genom att förpacka vår information, t ex så att den går att visa i Google earth eller i en GPS.

Och hur ska vi lyckas med det här? Inom ”huset” jobbar vi med att utveckla synen på information med inriktning på att vi ska bli bättre på att göra kunskap och information mer tillgänglig för flera människor. Bloggen i sig ska bli en av flera kanaler där vi kan få respons på vad vi gör tillgängligt, är det i rätt form, rätt saker etc. Det är också viktigt att man tillåter att medarbetaren uttrycker sig fritt på ett sätt som inte alltid behöver stämma överens med myndighetens officiella hållning till 100%. Självklart kan man inte skriva vad som helst, man är fortfarande tjänsteman när man skriver. Här gäller det att ha fingertoppskänsla och en professionell syn på sina arbetsuppgifter. Medarbetaren bör även ha viljan att föra en dialog och bemöta/svara på eventuella kommenterar.

Främst av allt så jobbar vi med att få passionerade skribenter som gillar att kommunicera, berätta om vad vi gör för spännande saker. Skribenter som gillar att andra människor ska se vad de håller på med och uppmuntra till en dialog.

Läs även artikeln om bloggar i allmänhet och K-blogg i synnerhet i Ramavtal.

>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på Riksantikvarieämbetet.

Varför en blogg?

Bloggar har funnits i flera år (de första bloggarna startades under 1990-talets andra hälft) men det är först på de senaste åren som bloggar har slagit igenom ordentligt. Även vi på RAÄ prövar nu det här sättet att kommunicera, tanken är att vi som jobbar på bygget på ett lite mer personligt sätt ska visa vad som händer inom kulturarvssektorn i allmänhet och på RAÄ i synnerhet. Dessutom vill vi ge dig som läser en chans att kommentera och disktuera det som skrivs. Vi hoppas även att locka till oss besökare som vanligtvis inte skulle besöka www.raa.se.

Eftersom detta är nytt för oss så håller vi fortfarande på att hitta formen, vilket tilltal ska man ha egentligen? Jag är mycket nyfiken på vad du tycker och tänker kring denna blogg, kommentarer och förslag på ämnen mottages med glädje! :)

>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på RAÄ.

Vi är upplänkade

Sedan några dagar kan man klicka sig in till bloggen via RAÄ:s webbplats: www.raa.se, länken hittar du i högerspalten. Det ska bli intressant att se hur många fler som hittar hit jämfört med tidigare då bloggen endast hittades via andra webbplatser (främst andra bloggar och diskussionsforum men även via artiklar i Svd och DN).