Kategori: Podcast

K-podd är Riksantikvarieämbetets podcast. I varje avsnitt träffar vi två medarbetare och nördar ner oss ordentligt i ett ämne. Du hittar podden på iTunes, Overcast, Soundcloud och såklart här på K-blogg.

Avsnitt 08 – Om risker, med Erika Hedhammar och Lisa Nilsen

k-podd-artwork-8

Risker, det finns det många när man pratar om kulturmiljö, samlingar och kulturhistoriska byggnader. Vi samtalar med Erika Hedhammar och Lisa Nilsen som båda arbetar på kulturvårdsavdelningen på Riksantikvarieämbetet. Bränder, skadedjur, översvämningar är några av de risker vi tar upp och vi har även varit på brandstationen i Visby och intervjuat brandingenjör Kjell Lydänge. Räddningstjänsten i Visby har inventerat hela Visby innerstad för att kolla på brandsäkerheten och monterade då också in brandvarnare i alla hus. Kjell ger också en hel del tips om hur man ska ska göra med mobilladdare och andra risker i hemmet.

Erika och Lisa berättar om hur man som till exempel ett museum kan arbeta med riskhantering, hur man lägger upp arbetet med att inte bara säkra utan också trimma organisationen så att man vet hur man agerar om olyckan skulle vara framme. Vi berör även det som hände i Eksjö trästad. Såklart får Lisa och Erika även historie-älta. Lisa har nördat ner sig i hur man städade förr i tiden medan Erika har snöat in på att sy medeltida klänningar (se bilderna).

0073_0037r20150829_115241

Vi uppmanar att man inte bara läser utan även lägger ner en hel del tid på att jobba med handboken som vi länkar till.

Heldagsseminariet som nämns i avsnittet, om kulturhistorisk egendom före, under och efter en brand, läser du om här. Sista anmälning 19 april.

Handbok i katastrofberedskap och restvärdesräddning (RVR)

(Vi ber om ursäkt för störningarna i ljudet som kommer lite då och då, tyvärr utanför vår påverkan.)

Avsnitt 08 – Risker med Erika och Lisa

Avsnitt 07 – Blykorset från Nyköping med Magnus och Magnus

k-podd-artwork-7

I avsnittet om hästen Andalus nämndes ett blykors från Nyköping som undersökts av Riksantikvarieämbetet. En lyssnare hörde av sig och ville höra mer om blykorset och det ville vi också. Så i sjunde avsnittet får vi kärt återbesök av Magnus Källström och Magnus Mårtensson, som berättar mer om korset, hur det gick till att röntga det och vad det egentligen står på korset.

Vi får svar på frågor som: Kan man röntga genom bly? Varför har man ristat i bly? Satt korset ihop med järnkorset eller har de bara fastnat i varandra? På vilka språk har man ristat? Och på flera andra frågor såklart.

Vill du läsa rapporten som nämns i avsnittet så finns den på samla.raa.se.

Avsnitt 06 – Riksintressen, i vems intresse?

k-podd-artwork-6

Riksintressen, vad är det? Varför finns riksintressen och vad innebär det på kort och lång sikt att ett område är utpekat som riksintresse? Lena Odeberg och Ulf Lindberg arbetar med riksintressen inom kulturmiljövården på Riksantikvarieämbetet och de svarar inte bara på dessa frågor utan de pratar även om hur de ser på riksintressen från ett lite mer personligt perspektiv.

I detta avsnitt avhandlas bland annat Lenas intresse för arkitektur och Ulfs benägenhet att alltid läsa av landskapet, framför allt under de långa löprundorna. De berättar även hur det går till när ett riksintresse blir till, ändras eller rent av försvinner. Finns det vissa typer av miljöer som har blivit lite styvmoderligt behandlade, kommer våra stadscentrum att bli riksintressen i framtiden och hur är egentligen kommunernas inställning till riksintressen?

Definitionen av riksintresse hämtad från Wikipedia: Riksintresse är ett begrepp som kan avse ett område, plats eller enstaka objekt som är skyddat och anses viktigt ur en nationell synvinkel.

Vill man läsa mer om riksintressen inom kulturmiljövården finns det mycket att hitta på vår webbplats.

Handboken för kulturmiljövårdens riksintressen som nämns i avsnittet finns här och mer information om utbildningarna finns här.

Lyssna på Soundcloud.

 

Avsnitt 05 – Arkeologi med Åsa Larsson och Anders Strinnholm

k-podd-artwork-5

Åsa Larsson och Anders Strinnholm är två erfarna arkeologer som vi har haft turen att få anställa på Riksantikvarieämbetet. I det femte avsnittet av K-podd pratar vi arkeologi, arkeologi och arkeologi. Vi kommer även in på årets julkalender och vi inför ett nytt moment i K-podd, Historieältarna. Vilken del av historien har våra gästar fastnat lite för mycket för?

Åsa och Anders berättar om hur det går till med uppdragsarkeologin, hur det är att vara arkeolog i verkligheten och vilka utgrävningar de aldrig kommer att glömma.

K-podd går att lyssna på här på K-blogg, på iTunes och på SoundcloudHögerklicka här om du vill ladda ner filen.

Avsnitt 04 – Färg och sten med Helen Simonsson och Kathrin Hinrichs Degerblad

k-podd-artwork-4

Äntligen är avsnitt fyra här. I det här avsnittet så får vi lära oss väldigt mycket om färg och sten och färg på sten av Helen Simonsson och Kathrin Hinrichs Degerblad som arbetar på kulturvårdsavdelningen på Riksantikvarieämbetet i Visby.

Vi pratar om Game of Thrones och Jon Snows öde, om hur man vårdar till exempel runstenar och varför rengöring inte alltid är det bästa för stenen. Lav på stenar, är det bra eller dåligt? Finns det motsättningar inom stenvården? Helen berättar om Plinius syn på nymodigheter, Kathrin om trender inom färger genom åren och båda påpekar vikten av att dokumentera all rengöring så noggrant som möjligt.

Vi får förklarat att sten är inte ett evigt material utan man behöver veta hur man tar hand om stenarna, där kommer till exempel runstensfaddrar in. Helen berättar vad en runstensfadder kan göra. Men vilken sorts sten håller bäst och vilken håller sämst? Kan man göra samma vård på alla stenar? Får vem som helst vårda runstenar och vart vänder man sig när man har frågor om runstensvården?

Helen skickar också med att det ska vara infrarött ljus för att man ska se det blåa pigmentet Egyptian Blue. Här finns ett klipp från British Museum om hur det gick till när de upptäckte det.

Katrin berättar om ett arkiv med prover från olika håll som finns här på Riksantikvarieämbetet. Bland annat om prover från Stockholm slott.

Visste ni att man ibland inte bara målade i ristningarna i stenarna utan ibland finns det både målningar och ristningar?

Helen förmanar om plantering vid runstenar, gravstenar och stensocklar.

Emil, som är ny programledare i det här avsnittet, passar dessutom på att flika en fråga om hans tennsoldater.

K-podd går att lyssna på här på K-blogg, på iTunes och på Soundcloud. Högerklicka här om du vill ladda ner filen.

Vi lovar också att avsnitt 5 inte ska dröja så här länge.

Avsnitt 03 – En uppstoppad häst med Magnus Mårtensson och Kaj Thuresson

k-podd-artwork-3

Vad döljer sig inuti Karl XIV Johans uppstoppade häst och hur gör man för att ta reda på det? Det vet Kaj Thuresson och Magnus Mårtensson som jobbar på Kulturvårdslaboratoriet på Riksantikvarieämbetet. I det tredje avsnittet av K-podd berättar de hur det kom sig att de skulle undersöka hästen, hur de gjorde och framför allt vad de upptäckte.

Vad tycker ni om K-podd? Bra? Dåligt? Förslag på ämnen att ta upp? Personer på Riksantikvarieämbetet ni vill höra? Maila henrik.lowenhamn@raa.se eller kommentera här på bloggen!

Avsnitt 03 – Uppstoppad häst med Magnus Mårtensson och Kaj Thuresson  (Högerklicka och välj Spara länk som… för att ladda ner filen.)

Du hittar alla avsnitt av K-podd på iTunes. Det senaste avsnittet finns även alltid på Soundcloud

 

andalus

Karl XIV Johans häst Andalus. Foto: Jens Mohr, Skoklosters slott (CC BY-SA)

 

Avsnitt 02 – Runologi del 2 med Laila Kitzler Åhfeldt och Magnus Källström

lailaochmagnus

I andra avsnittet av K-podd fortsätter vi med runologi. Första avsnittet slutade ju med att Laila var på väg in i studion och nu får vi höra vem Laila är och vilka som är hennes olösta gåtor och vilka upptäckter hon gjort på senaste tiden.

Laila Kitzler Åhfeldt och Magnus Källström berättar om hur det gick till när de lyckades tolka putsristningen i Hejnum kyrka och varför de är osäkra på äktheten i runorna som nyligen hittades vid Birka.

Har du inte hört det första avsnittet, hittar du det här.

Ladda ner som MP3 (högerklick som Spara som…).

 

Avsnitt 01 – Runologi med Magnus Källström

"Baksidan" av runbenet från Drakegården i Sigtuna. Foto Magnus Källström

I premiäravsnittet av Riksantikvarieämbetets podcast, K-podd, grottar vi ner oss ordentligt i runologi tillsammans med en av våra runexperter, Magnus Källström. Bland annat får du höra Magnus berätta vad det står ristat på runbenet som nyligen hittades i Sigtuna.

Du kan prenumerera på vår podd i iTunes, lyssna via Soundcloud eller följa den här på K-blogg.

Om du vill ladda ner avsnittet, högerklicka och välj Spara som: Avsnitt 1 – Runologi med Magnus Källström

Foto: Baksidan av runbenet från Drakegården i Sigtuna. Foto Magnus Källström

 

K-podd

Ikon-Podradio

Vad är egentligen syftet med vår podcast? Vi vill helt enkelt nörda ner oss ordentligt i alla de spännande saker som vi jobbar med här på Riksantikvarieämbetet. Formatet ger oss en chans att breda ut oss och verkligen gå in på djupet. Det blir ett mer personligt sätt att bjuda på oss själva.

Programbeskrivning: Några av Riksantikvarieämbetets medarbetare träffas, väljer ett ämne och nördar in ordentligt på det. Det kan vara allt från runinskrifter till digitala kartor, eller röntgen av uppstoppade hästar.

Riksantikvarieämbetets podcast, K-podd, hittar du på iTunes, Soundcloud och här på K-blogg.

Avsnitt 1 – Runologi med Magnus Källström

I första avsnittet får ni träffa runologen Magnus Källström.