Publicerat

Dammen i Akalla By
Dammen och Mellangården i Akalla by. Foto: Bengt A Lundberg

Vad tänker du på när du hör talas om Stockholmsförorten Akalla? Innan jag själv hade besökt förorten ifråga så ploppade ord som ”blå linjen” och ”betongförort” (inte särskilt smickrande) upp och jag tror inte att jag är ute på hal is om jag påstår att många med mig tänker ungefär samma sak. Men visste du att mitt i Akalla, en minuts promenad från tunnelbanan, ligger det gamla Akalla by, en by som inte splittrats genom skiften?

I anslutning till byn finns brons- och järnåldersgravfält (delvis undersökta) vilket visar att man bott på platsen under flera tusen år. Akalla (namnet första gången belagt 1323) ligger på randen till Järvafältet, ett område som, när man studerar de historiska kartorna, i stora delar inte har förändrats särskillt mycket sedan 16-1700-talen även om jag tror att motionsspåren lyste med sin frånvaro på den tiden. En av anledningarna till att området undgått exploatering är att det var militärt övningsområde mellan 1905 och 1970.

Akalla torg med höghus i bakgrunden
Akalla torg. Foto: Bengt A Lundberg

Granne med Akalla är Hästa gård, Stockholms enda fungerande jordbruk som drivs som en 4H-gård med både kor (bl a Highland cattle), får och odling. Järvafältet är ett uppskattat promenadområde, både bland hundägare och motionärer och jag rekommenderar att du tar dig upp på Granholmstoppen (en konstgjord kulle i närheten av Tensta) där du får en bra översikt över fälten och förorterna (man ser både Akalla, Kista, Husby, Tensta, Rinkeby och Hjulsta) runtomkring. 20 minuters promenad från Akalla finns Hansta naturreservat med vacker natur och många fornlämningar. För den kaffesugne finns det servering både vid Hästa (sommartid) samt i Akalla. På söndagar är Mellangården i Akalla by öppen i hembygdsföreningens regi.

Förorten byggdes i slutet av miljonåren på 1970-talet och man har valt att blanda högre flerfamiljshus (upp till 12 våningar) med lägre flerfamiljshus, radhus samt grönområden vilket skapar en trevlig variation.

Radhus i Akalla
Foto: Bengt A Lundberg

Jag rekommenderar ett besök under sommarmånaderna, förhoppningsvis blir du positivt överraskad. Vilken är din kulturmiljö?

>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på RAÄ.

14 kommentarer

  1. Kul att se en blogg på RAÄ:s hemsida! Jag är inte insatt
    i kulturmiljöfrågor, men det här tyckte jag var
    intressant att läsa. Bra texter och fina bilder. ****

  2. Tack för ett jätteintressant inlägg. Jag har bott i Akalla i 10 år snart … och hade iofs koll på att det faktiskt finns lite sånt där. Men inte så noga. :-)
    Ska nog undersöka mitt Akalla lite mer jag. Man kanske kan åka skridskor på den där lilla dammen till vintern:-)

    Tjingeling

  3. Pingback: Anonym 355
  4. Granholmstoppen heter Granholmstippen och är en gammal sopptipp för bråtet från tunnelbanebygget.

  5. tjo, sökte runt på google och såg denna blogg.
    Kul vinkel du har fått på mitt lilla hörn, Akalla har alltid varit mitt hem och jag har bott här nu i 16 år.
    Visst finns det bra sidor med Akalla, och de visar du väldigt bra. Nu tar jag och citerar Tony Irving: MEN.
    Akalla är jävligt jobbigt, och kan faktiskt mycket väl vara den stereotypa förorten, på kvällarna nuförtiden tillexempel så är det inte särskilt smart att gå ut och tro att inget kommer hända, speciellt om du är helsvensk. Intresserad av mer info? Antar att du kan se min hotmail adress iochmed detta inlägg.
    Hejdå!

  6. fint av dig att sprida fina rykten om akalla, men tror inte att de kommer gilla det. Spelar ingen roll hur det ser ut, utan hur det är.
    Har bott i akalla i 7 år snart och är helsvensk. Har blivit utsatt för många olika brott, eftersom jag är en sådan person som går är väldigt mycket ute, som att tex, jogga, m.m, har blivit utsatt för person rån,inbrott 2x,blivit kallad för ”svenne” många gånger, och fått massa med mördarblickar osv…

  7. …och jag bodde där i 5 år utan att råka ut för mer saker än i andra Stockholmsförorter där jag bott (som har bättre rykte)… Men det är intressant att du har andra erfarenheter. Det visar ju att inget är svart eller vitt.

  8. ”Visst finns det bra sidor med Akalla, och de visar du väldigt bra. Nu tar jag och citerar Tony Irving: MEN.
    Akalla är jävligt jobbigt, och kan faktiskt mycket väl vara den stereotypa förorten, på kvällarna nuförtiden tillexempel så är det inte särskilt smart att gå ut och tro att inget kommer hända, speciellt om du är helsvensk.”

    Kom igen driver du med mig? Haha Akallas 16 åriga president…

    Och det där med mördarblickar… måste ha varit jag, tyckte bara din jacka var fin ;) nej men Akalla är kärlek på alla sätt!

    Säg inte att du inte känner dig hemma när kärringen i tåget säger Slutstation, avstigning för samtliga trafikanter och ser skylten AKALLA

  9. Bra att du nämner Hansta. Det hade förmodligen inte varit kvar om det inte vore för en trädadoptions-kampanj 1987-1988 då Hansta hotades av utbyggnad. En statsdel med 20.000 invånare. Jag har precis skrivit ett blogginlägg om Aktion Rädda Hansta som drev kampanjen och min egen lilla del i detta.
    http://guranguran.com/hansta-1987/

  10. Har bott i Akalla i 25 år och är hel svensk. Jag eller mina barn har ALDRIG blivit utsatta för något. Akalla är vackert och har ett bra infranät och möjligheter till att handla billigt. Underbart trevliga människor bor också här. Visst finns det problem med kriminalitet och ungdomsgäng men det finns i innerstaden med!!

  11. Tack för din kommentar! Kul att se att det jag skrev för 11 år sedan fortfarande läses. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *