Publicerat

Tangenter från ett tangentbord i blått sken
Foto: www.fotoakuten.se

I dagens kulturdebatt är det immateriella kulturarvet ett rykande hett ämne. Unesco har nyligen tagit fram en konvention om skydd för det immateriella kulturarvet. Men få människor, även de mest kunniga kulturarbetare, har lite svårt att förstå hur man ska ta vara på ett kulturarv som är flyktigt och som inte går att lägga i låda eller lägga in i ett register. Det finns bortglömda varaktigt övergivna ”fasta” immateriella fornlämningar närmare än vi anar. Hur många av oss
har inte i vårt webbsurfande kommit in på en gamla övergivna hemsidor som ingen har uppdaterat på flera år. Det är väl ett immateriellt kulturarv att ta vara på om något.

Enligt lagen om kulturminnen m.m. så är en fornlämning: ”lämningar efter människors verksamhet under forna tider, som har tillkommit genomäldre tiders bruk och som är varaktigt övergivna”. Nog borde en övergiven hemsida kunna passa in på följande skrivelse? När får vi se den första hemsidan i fornminnesregistret?

Jag har uppmärksammat flera hemsidor som kunna klassas som en fast immateriell fornlämning: Ironiskt nog tänker jag först på Sveriges fornminnesvårdares hemsida som verkar vara övergiven från år 2005.

Flicklaget i Yxhults IF med sin senaste laguppställning anno år 2001. Den näst nyaste repliken i gästboken är ifrån 2003 då en tidigare spelare frågar om inte hemsidan uppdateras längre. Tjejerna borde vara vuxna vid det här laget.

Känner ni till fler övergivna hemsidor? Tipsa gärna i kommentarsrutan nedan. Vem hittar den äldsta ej uppdaterade hemsidan?

>> Robert Danielsson är ansvarig fastighetsförvaltare för Vitterhetsakademiens fastigheter.

7 kommentarer

  1. Jag hittade en gammal portalsida till Länsstyrelserna, senast uppdaterad 1996-12-29.

    http://webby2.lst.se/

    Observera att det bl a inte finns någon länk till länsstyrelsen i Stockholms län. Innebär detta att denna länsstyrelse inte hade någon hemisda 1996?

  2. Ibland går det undan, Schulmangruppens blogg är numera en ruin. Notera antalet kommentarer, helt övergiven är den tydligen inte. :/

    www. schulmangruppen.se/schulmania/

  3. Bakom denna något kuriösa idé med övergivna hemsidor finns en betydligt mer seriös tanke. Insamlandet av det immateriella är ingalunda någon ny idé, tänk bara på folklivsforskning, Hazelius och instiftandet av Nordiska museet. Tiderna förrändras och nu som då är behovet av eldsjälar en grundförutsättning för mycket i vårt samhälle. Många människor lägger mycket möda på att bygga hemsidor, inte sällan kring viktiga företeelser i deras liv. Bara att bläddra bland Passagens hemsidor ger onekligen en god bild av Sverige kultuarv, både levande och döda hemsidor. http://www.passagen.se

  4. Jag använde hemsidan 2004 för att skicka gratis sms till nära o kära. Nu när jag försöker använda sidan igen eller kontakta ägaren får man inget svar… bryr mig inte så mycket bara att jag tycker bara att den borde rensas =)

    http://www.mobajl.se

  5. Trots att inlägget är flera år gammalt så kan jag inte låta bli att lämna en kommentar. Ämnet är trots allt väldigt intressant. Utvecklingen har gått framåt De senaste åren. Idag kan man snapbacka en domän och vips så har någon annan rätten till domänen. Vad händer då med datat som tidigare fanns på domänen? Det försvinner naturligtvis rätt ut i cyberrymden. Men man kan plocka upp delar av gamla hemsidor på gratistjänster som http://wayback.archive.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *