Publicerat

Skog med dimma och en sjö
Morgondimma i Värmland (klicka på bilden för att se den i större format). Foto: Pål-Nils Nilsson, RAÄ

Jag har sedan i september representerat RAÄ i en referensgrupp för en ny webbtjänst, Skogens kulturarv, som främst riktar sig till skogsägare men även till andra intresserade. Projektet har drivits av Skogforsk i samarbete med Riksantikvarieämbetet, Skogsstyrelsen och LRF Skogsägarna. Tjänsten ska bidra till ökad kunskap och beskriver olika forn- och kulturlämnignar i skog och mark samt hur man ska visa hänsyn när man marbereder, gallrar, avverkar osv. Det är alltid intressant att jobba i projekt där deltagarna bidrar med olika kompetenser om samma område, synergieffekten är påtaglig.

I slutet av förra året kom en rapport som visade på i vilken utsträcknings skogsbruket förstör fornlämningar. Samma rapport skriver även att detta i många fall beror på kunskapsbrist gällande hur man identifierar lämningarna samt hur man ska förhålla sig till dem när man t ex avverkar.

För att kunna ansvara för kulturarvet i skog och mark är det nödvändigt att man som skogsägare har tillgång till information om forn- och kulturlämningar samt tillgång till hjälpmedel som underlättar tolkningen och förståelsen för dessa.

Skogens kulturarv kommer att vara en del av Kunskap direkt som även den drivs av Skogforsk och har skogsägare och tjänstemän som främsta målgrupp. Tjänsten är inte släppt än men jag kommer att posta en blänkare här på bloggen så fort detta är gjort.

Kunskap direkt innehåller allt man behöver veta som skogsägare men det finns även smått och gott för oss andra. Filmen om hur man fäller träd med motorsåg borde t ex varenda sommarstugeägare se. :)

>> Johan Carlström jobbar med Kulturmiljöportalen på RAÄ