Publicerat

Hej! Jag heter Carin och är praktikant på Riksantikvarieämbetet under våren. Det ingår i mitt program Kulturarv och Samhällsanalys (inriktning Kulturgeografi) att jag gör en termins praktik. Den första månaden spenderade jag uppe i Stockholm på Samhällsavdelningen, enheten för program. Nu befinner jag mig tills i slutet av maj i Visby på Förvaltningsavdelningen, enheten för Byggnader och Landskap. Efter min månad uppe i Stockholm har jag blivit ombedd att skriva ner lite tankar och händelser, vilket jag här har gjort. Detta är del 1.

I ett snöigt Visby tänker jag mig tillbaks till tiden i Stockholm. I fyra veckor var jag där och praktiserade på Samhällsavdelningens programenhet (Sp), till en början intensivt med möten på både arbetsplatsen men också utanför. Den sista veckan lade jag mest på att gå igenom allt jag varit med om. Visst hade jag redan gjort detta till min handledare i Kalmar, men också på min blog som jag skriver på till vänner och andra studenter. Nu är det dags att reflektera för alla som jag har träffat uppe på Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Tack för att ni har tagit er tid att träffa mig och berätta om ert arbete. Jag jobbar med att gå igenom allt material och hoppas snart bli klar. Men ni får nog vänta lite på en fördjupning av Visby, då jag tror att de möten jag kommer att vara med på här, implementeras med aktivt informationssökande om Kultur-landskapens förvaltning i EU. Ja för det är det jag ska jobba med här… Men håller fortfarande på att lägga upp en plan för arbetets gång samt var fokus kommer att ligga. Men det blir nog bra. Är mycket omställningar att plötsligt befinna sig på Gotland. Saknar alla trevliga människor i Stockholm, men samtidigt börjar jag redan ana att vissa här i Visby också är helsköna. Fick ett bra mottagande av min avdelningschef också. Det var kul. Hon verkar så rar. :)

Vad gjorde jag i Stockholm egentligen då? Hur uppfattade jag ämbetet där? För att snabbt svara på de frågorna, kan jag konstatera att min bild av ämbetet i storstaden var positiva. Jag anser att folk var entusiastiska och tåliga, trots allt vad omorganisering heter. Som jag förstod på Riksantikvarien (vilken jag också fick en stund med), är det viktigt att se alla bitar som tillsammans utgör en helhet och att vara en trygg punkt i det hela, både för riksantikvarien som ledare i organisationen, men givetvis även för de som arbetar på ämbetet.

Under min månad i Stockholm var jag på ett 40tal möten med personer från olika avdelningar och enheter. Jag och Gunilla (vilken faktiskt är kvar i Sthlm en vecka nu) fick tillsammans veta lite mer om FMIS, Bebyggelseregistret, processorientering, vindkraft och samhällsutveckling, svenska kyrkor, världsarv, omvärldsanalys, infrastruktur, kulturarvsbrott, statliga byggnadsminnen, Skog och Historia, ICOMOS, kulturreservat, marinarkeologi, medeltida Sverige, miljömål, uppföljning och en hel del annat. Dessutom fick jag följa med till Naturvårdsverket och diskutera Naturens År, Svenska Unescorådet och prata om det immateriella kulturarvet, komma till Kulturdepartementet på studiebesök, vara nere i arkiv, magasin och bibliotek samt ett par roliga möten som berörde vissa (Skridskopaviljongen, Östasiatiska Museet, förarbete till öppnandet av Karl XII grav) statliga byggnadsminnen. Som ni förstår av min praktik uppe i Stockholm var det en mångfacetterad vistelse som förberedde mig till att lättare komma in i arbetet samt organisationen i Visby.

Tack för all tid och omtanke!

slottet

2 kommentarer

  1. Hej!
    Roligt att få ta del av dina reflektioner. Det är alltid spännande att höra hur andra studenter har det. Jag ser fram emot del 2.
    Själv läser jag till papperskonservator i Göteborg och skall snart ut på min första praktik. Det skulle vara trevligt om du la ut länk till din blogg.
    Lycka till med de fortsatta studierna!
    Hälsningar Linda

  2. Pingback: Anonym 5874

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *