Publicerat

Street Creative Commons by Giuli-O (CC by
Street Creative Commons by Giuli-O (CC by)

Jag har tidigare skrivit om Creative Commons här på bloggen. Här kommer en lite mer utförligare beskrivning av rättigheterna till informationen i K-samsök.

Idag är det otydligt vad som gäller för hur man får använda informationen i K-samsök. Grundidén är att informationen ska kunna återanvändas via K-samsöks API på olika sätt för att främja lärande, kunskapsutveckling och tillväxt. För att det ska vara möjligt att på ett enkelt sätt koppla licenser till objekt så har vi tagit fram en RDF-resurs med olika typer av rättigheter. Det går i dagsläget att koppla en rättighet till själva objektet och en annan till fotografier/bilder som ingår (t ex två olika Creative Commons-licenser). Arbete pågår men just nu är dessa som gäller:

  • Allmänt tillgänglig – Ungefär motsvarande Public domain i amerikansk lagstiftning. Objektet är helt fritt att använda utan restriktioner. Här inkluderas metadata och rådata/fakta som inte skyddas av upphovsrätten, fotografier där skyddstiden har gått ut (t ex fotografierna som vi på Riksantikvarieämbetet har lagt ut på Flickr), eller föräldralösa verk (orphan works) där institutionen som förvaltar informationen med tillräckligt stor säkerhet kan säga att det är fritt att använda.
  • Okänd – Objekt där upphovsrätten är okänd eller oklar. Institutioner som inte har märkt upp sina objekt kommer att få denna märkning på alla sina objekt automatiskt vilket kommer att göra det svårt att använda informationen. Här ingår även föräldralösa verk som är av senare datum och där institutionen har gjort tillräckligt med efterforskningar för att kunna lägga ut dem på nätet.
  • Creative Commons (CC) – K-samsök stödjer användande av alla 6 st Creative Commonslicenser. Vi uppmuntrar en så fri licens som möjligt för att underlätta vidareanvändning och remix.
  • Full upphovsrätt – Denna rättighet har vi diskuterat en del. Det kan handla om information (ofta fotografier) där rätten till denna är reglerad genom avtal. Eftersom syftet med K-samsök är att många aktörer ska bygga applikationer via API:et så är det viktigt att informationen är så fri att använda som möjligt. Detta motverkas såklart om man begränsar möjligheten för återanvändning i o m att man måste fråga institutionen innan informationen får användas.

Vi har satt den svenska versionen av Creative Commons (version 2.5) som standard men det är även möjligt att välja andra versioner, t ex 3.0 unported om man vill. Vill du läsa mer om Creative Commons så hänvisar jag till www.creativecommons.se eller Skolverkets resursplats (särskilt deras lärarhandledning)

Det är upp till respektive institution som levererar data till K-samsök att ta ställning till hur deras denna data får användas. Vi är medvetna om att de deltagande institutionerna idag inte har märkt upp sina objekt (Historiska museet är ett undantag och ett föredöme) men vi ser det som en längre process där vi istället för att kräva en viss rättighet/licens tillåter institutionerna att leverera data och lösa rättighetsfrågorna på vägen.

Sammanfattning

  • K-samsök är förberett för att hantera och skicka vidare objekt med olika rättigheter, t ex CC-licenser.
  • K-samsök har ett rdf-schema för standardiserad uppmärkning och filtrering av informationen.
  • Det går att märka upp objekt OCH tillhörande media med OLIKA licenser.
  • K-samsök väljer inte rättigheter, det är informationsförvaltaren som gör detta, märker upp informationen i sin egen databas och mappar mot K-samsöks protokoll.

>>Johan Carlström – projektledare för K-samsök på Riksantikvarieämbetet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *