Publicerat

k-podd-artwork

Platsminnen är en tjänst, en app, som visar gamla bilder och berättelser och som primärt är framtagen för att hjälpa demenssjuka. Tjänsten hämtar information från bland annat Platsr och K-samsök och är utformad för att man lätt ska kunna hitta bilder på ett visst tema, eller från en viss plats.

Inspelningsteamet åkte ut till äldreboendet Hattstugan i När på södra Gotland för att träffa initiativtagaren och projektledaren Viktor Lindbäck och höra honom berätta om varför han tagit fram den här tjänsten och hur den kan hjälpa de som lider av demens.

Med oss har vi också Sophie Jonasson från Riksantikvarieämbetet som länge har jobbat med Platsr. Sophie berättar bland annat om vad som händer när man öppnar upp sin information för återanvändning av andra.

Vi får också träffa Britta som bor på Hattstugan. Det är i Brittas rum vi spelade in detta avsnitt i början av sommaren. Vi hör när Tina, som jobbar på Hattstugan, visar gamla bilder för Britta och hur Britta då börjar minnas sin tid som lantbrevbärare på södra Gotland.

Givetvis är segmentet Historieältarna med, där vi inte bara får höra om Sophies stora intresse för Irak och En Hedu’anna utan även höra en fascinerande berättelse från Viktors tid i Mongoliet.