Publicerat

Idag är det tio år sedan fornminnesinformation för första gången blev tillgänglig för alla – via Fornsök. “En hållbar kulturmiljövård bygger på allas intresse och delaktighet. Därför måste kulturarvet också bli tillgängligt och användbart för alla, vilket den nya tjänsten Fornsök bidrar till…“ sa Sven Rentzhog som var chef för Riksantikvarieämbetets Kulturdataenhet.
2006 hade fornminnesinformation funnits digitalt tillgänglig i ett par år, men bara för viss användning (för till exempel handläggare på länsstyrelser och museer). Nu fick plötsligt alla möjlighet att söka bland fornminnesinformationen. Den första versionen av Fornsök innehöll ingen egen karta. Istället kunde man öppna upp ett sökresultat i Google earth eller i Eniros och Hittas kartor.

fornsok_startsida

En äldre version av Fornsök

Bilder: Äldre versioner av tjänsten

Trycket från användarna var hårt den första tiden och servrarna gick periodvis på knäna. Kartan lades till i nästa version som lanserades 2008, vilken i mångt och mycket är samma version som fortfarande finns tillgänglig. Men en hel del utvecklig har skett vad gäller tillgängliggörande av informationen. Idag kan vi till exempel erbjuda bakgrundskartor som bygger på laserdata i form av terrängskuggning och terränglutning från Lantmäteriet. Och vi döljer inte längre viss fornminnesinformation. Idag finns informationen i flera kanaler, förutom Fornsök. Den är också tillgänglig via K-samsök och Kringla, privata appar och WMS (Web Map Service). Fornsök är fortfarande en av Riksantikvarieämbetets mest populära e-tjänster.

Framtiden? En digital arkeologisk process
Just nu pågår arbetet med att utveckla framtidens e-tjänster för fornminnesinformation inom ramen för utvecklingsprogrammet DAP (Digital arkeologisk process). Visionen är: “I en digital arkeologisk process skapas samordnad fornminnesinformation som ger nytta i hela samhällsbyggnadsprocessen“. Målet är: “Åtgärder och planering inom samhällsbyggnadsprocessen som påverkar landskapet ska baseras på aktuell fornminnesinformation med rätt kvalitet.“ Inom programmet DAP byggs bland annat en ersättare för den databas där Fornsök hämtar information, men också ett register för information om undersökningar, något som inte finns idag. Hur ersättaren för Fornsök kommer att se ut är ännu inte klart - däremot vet vi att det ska tas fram olika tjänster för att tillgängliggöra informationen.

Tio år har gått sedan Sven Rentzhog talade om vikten av allas intresse och delaktighet för en hållbar kulturmiljövård. Då som nu är tillgänglig och användbar fornminnesinformation en förutsättning för det.

>>Malin Blomqvist, Johan Carlström och Antonia Baumert vid Riksantikvarieämbetets informationsavdelning.