Publicerat

k-podd-artwork-17

Sverige var bland de första i Europa med en fornminnesförordning. Den 28 november 1666 undertecknades Placat och Påbudh, Om Gamble Monumenter och Antiquiteter. Det var dåvarande riksantikvarien Johan Hadorph som drev fram innehållet i det åttasidiga lilla pappershäftet som det finns ett exemplar av i Riksantikvarieämbetets arkiv.

Ola W Jensen och Leif Gren, medarbetare på Riksantikvarieämbetet, har full koll på detta Placat och Påbudh och hur det har påverkat Sveriges efterföljande kulturmiljölagar och arbetssätt. I det här avsnittet berättar de om hur det kom till, vad som finns i de första versioner som togs fram innan och vilka andra lagar och förordningar som kom samtidigt.

Hade lagen sett annorlunda ut om den hade tagits fram idag, vad var syftet med att den togs fram och vad missade de när den togs fram för 350 år sedan? Programledare Emil Schön hade många frågor till Ola och Leif.

Missa förresten inte alla Leifs tips på hur man kan använda ny teknik för att lära sig mer om vad som finns, och har funnits, runt omkring oss när han bidrar till Historieältarna.

En utställning om allt detta finns nu på Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek på Storgatan i Stockholm. Där kommer man att få lära sig ännu mer om placatet och om människorna bakom. Stora delar av utställningen kommer även att publiceras på Riksantikvarieämbetets webbplats.