Publicerat

Kooperativa förbundet, kontor med personal. ArkDes, Public Domain.

Hur agerar museer och kulturarvsinstitutioner under den pågående coronapandemin? Många lyfter fram sina digitala resurser och testar nya sätt att tillgängliggöra sina samlingar och sin kunskap. Varje fredag hittar du nu tips på spännande, inspirerande format som institutioner har tagit fram för att nå sin publik även i den här krisen. Aktiviteter som använder sig av digitala medier och plattformar kommer uppmärksammas, för att upptäcka nya vägar att utveckla verksamheten och att stödja olika målgrupper.

1. Dokumentera vardagsupplevelser – Hur coronaviruset påverkar vårt liv

Flera museer i världen har börjat att bjuda in sin publik att dela sina berättelser och bevara dem för framtiden. Det finns några som använder digitala plattformar som till exempel minnen.se där Nordiska museet har en insamlingskampanj. Fler än 1 200 minnen har redan insamlats. Andra institutioner väljer kanaler som lokala eller regionala tidningar för att lyfta fram möjligheten att dela sina berättelser med museet.

2. Vaktmästaren tar över

Många museer har stängt sina fysiska lokaler, men försöker att nå sin publik ändå, till exempel via sociala medier. The National Cowboy Museum i Oklahoma City har skapat en underhållande kampanj kring Tim, museets vaktmästare och den enda personen som är kvar i byggnaden.

3. Kommunikation på webbsidan – stängt men öppet?

Hur kan man informera publiken om att museet är stängt och samtidigt lyfta fram existerande material? The Met i New York och Statens Museum for Kunst har uppdaterat sina webbsidor med fokus på hur publiken kan ändå utnyttja deras digitala samlingar och resurser. Man behöver inte alltid skapa nytt material, det fungerar också att återaktivera befintligt material.

4. Digitala lärresurser

Många elever får distansundervisning nu, och museer kan ta tillfället i akt att stödja lärarna och föräldrarna med digital tillgång till lärresurser. The Smithsonian har skapat en “Learning Activities Choice Board“ som sammanfattar deras resurser för barn och ungdomar och tydligt anger vilken teknik man behöver för att använda respektive material.

5. Kulturstreaming

Live-streaming används just nu av många institutioner för guidade visningar i utställningar eller för att ge en bakom-kulisserna-inblick i samlingarna. The New York Times har sammanställt en internationell överblick över kulturinstitutioner. Även i Sverige har många museer satsat på livesända visningar, till exempel Nordiska akvarellmuseet, Sjöhistoriska museet och Moderna Museet.

Har ni flera tips? Kommentera gärna!

3 kommentarer

  1. Det blir mycket prat om digitala alternativ. Hur ställer ni er till att faktiskt ha öppet som vanligt men att fokusera lite extra på att få de närboende att hitta till sina lokala museer? Många museer har stora öppna ytor där man lätt kan hålla avstånd till varandra.

  2. Hej!
    Norrbottens museum kommer nu att erbjuda nu ett digert digitalt innehåll med arkiv/föremålsinnehåll, digitala utställningar och bla livesänder vi varje onsdag: här är länk till vår första digitala vernissage:
    https://www.facebook.com/norrbottensmuseum/videos/222627675461114/
    År 2018 skapade vi den digitala basutställningen ”Under samma himmel”:https://norrbottensmuseum.se/utstaellningar-program/utstaellningar/under-samma-himmel-foedelse.aspx
    På vår webb har vi nu ett formulär där vi samlar in berättelser om Corona-som vi bla kommer att använda i vår kommande utställning om de globala målen.
    Så glöm inte bort oss i norr när ni ger exempel på digitala lösningar:)
    ps. Du får gärna höra av dig till mig om du har frågor. ds
    Allt gott!
    Sara Json Lindmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *