Publicerat

Nu var det ett bra tag sedan vi presenterade nya partners till K-samsök. Vi vill därför passa på att lyfta fram hela sex museer och kulturarvsinstitutioner som valt att tillgängliggöra sina data via infrastrukturen för kulturarvsdata. Varmt välkomna till Uppsala universitet, Apotekarsocieteten, Väg- och trafikhistoriska samlingen, friluftsmuseet Gamla Linköping, Dalarnas museum och Kalmar läns museum. Nu kan man hitta digitalt material från över 80 svenska kulturarvsinstitutioner i K-samsök. Du kan titta på allt i söktjänsten Kringla.

Först ut är Uppsala universitet som har anslutit sig till K-samsök. Än så länge är det Samnordisk runtextdatabas som de tillgängliggör och genom detta, så har materialet blivit sökbart i den digitala forskningsplattformen Runor.

Förbandsväska. Apotekarsocieteten, CC BY

För dig som letar efter äldre föremål kopplade till apotek eller läkemedel, så kan vi glädjande berätta att du nu kan hitta över 1700 objekt från Apotekarsocieteten i K-samsök och Kringla.

Vägstation S7, filial Gräsmark. Väg- och trafikhistoriska samlingarna, Public Domain

Är du istället mer intresserad av fordon, maskiner, väghållning och allt därtill, så är Väg- och trafikhistoriska samlingen, förvaltad av Statens maritima och transporthistoriska museer, något för dig. De väghistoriska samlingarna består av ett hundratal maskiner och fordon från hela 1900-talet, samt ett tusentals föremål, som alla är kopplade till väghistoria. Samlingarna finns i Kjula utanför Eskilstuna, och över 2400 digitala objekt kan nu nås via K-samsök.

Sedel från Östergötlands Enskilda Bank från 1894. Friluftsmuseet Gamla Linköping, CC BY-NC-ND, Johan Björner

Nästa museum på tur är friluftsmuseet Gamla Linköping, där man vill berätta om och visa hur det kunde se ut i äldre tiders Linköping. Museet skapades då staden växte under 1940-talet, för att kunna rädda några av de byggnader som annars skulle rivas. I K-samsöks kan du nu hitta över 2800 objekt, både föremål och fotografier, som har digitaliserats från museets samlingar.

Bindmössa, till kvinna från Folkärna. Dalarnas museum, CC BY, Per Eriksson

Slutligen är vi mycket glada att få presentera ytterligare två länsmuseer som partners till K-samsök – Dalarnas museum och Kalmar läns museum. Genom  K-samsök kan man nu nå över 5000 objekt från och om Dalarna och över 24000 objekt från och om Kalmar län. Nu är 18 av landets 24 länsmuseer partners till K-samsök och sammanlagt tillgängliggör de nästan 2 miljoner digitala objekt med lokal och region koppling.

Firande av Barnens Dag i Kalmar 1906. Kalmar läns museum, Public Domain