Publicerat

Kalas i Tyresö 1930. Foto: Berit Wallenberg (PDM)

Stort grattis på 12-årsdagen, K-blogg!

Den 30 mars 2007 postades det första inlägget på Riksantikvarieämbetets blogg. Det kanske egentligen inte är en så stor grej, men jag vill ändå uppmärksamma det. För 2007 var visserligen bloggar det hetaste som fanns och enligt Technorati startades det 120 000 bloggar om dagen i mars 2007.

Men så vitt vi vet fanns det då ingen myndighet som bloggade på det här sättet, med personliga inlägg och med möjlighet att för vem som helst kommentera det som skrevs.

Idag låter det verkligen inte alls som en stor grej men då var det inte självklart att en myndighet skulle göra sånt. Men det gjorde vi. Eller vi och vi, jag var inte med på den tiden.

Så för att veta mer om hur det gick till på den tiden, så gjorde jag lite intervjuer med de inblandade. Lars Lundqvist, Johan Carlström och Jeanette Agnrud. Jag passade även på att prata med Magnus Källström som har den största och trognaste läsarskaran av alla oss som skriver på K-blogg.

Sedan starten 2007 har vi hunnit med att publicera 1025 (inklusive detta) inlägg, vi har laddat upp nästan 2000 bilder och det har kommit in 1571 kommentarer.

Vi är 110 olika skribenter som publicerat inlägg och vi har haft 350 000 besök från 165 länder under dessa år.

Överlägset mest läst är Magnus inlägg om runor och han är även en av de flitigaste skribenterna med 82 inlägg sedan 2010.

Länkar

Blogginlägget om motorvägar som nämns i klippet hittar du här.

Det första inlägget, skrivet av Jeanette Agnrud, hittar du här.

Magnus Källströms alla inlägg hittar du här. 

En presentation som projektgruppen höll 2007

Missa förresten inte K-bloggs lillasyskon, K-podd!

Något om det tekniska

Redan 2007 byggdes K-blogg i verktyget WordPress, och det använder vi fortfarande. Det är faktiskt så att vi sedan 2012 använder WordPress både till intranät och till den externa webbplatsen.

 

Grattis på födelsedagen, K-blogg,

önskar
Henrik Löwenhamn (som är den som idag ansvarar för K-blogg.)

 

(Fotot föreställer ett kaffekalas i Tyresö 1930, foto: Berit Wallenberg (PDM).)